Nowoczesna stodoła

Narciarstwo to sport, który wymaga zdrowego poszanowania przyrody. Nie może istnieć bez stoków, ale jest też rodzajem negocjacji pomiędzy tym, czego chce człowiek i na co pozwoli mu natura. Z takiego założenia wychodzili architekci firmy LEAPfactory, mając świadomość, że podczas projektowania ośrodka dla narciarzy muszą starannie rozważyć to, jak ich praca będzie koegzystować ze swym naturalnym otoczeniem.
Budynek szkoły o nazwie The Courmayeur Ski & Snowboard School jest częścią zabudowań zlokalizowanych w rejonie narciarskim Plan Checrouit, leżącym u stóp Mont Blanc. Projekt LEAPfactory, choć jest nowoczesny i świeży, nawiązuje do budynków sąsiednich, szczególnie do ich asymetrycznych dachów szczytowych.
 
Ten projekt jest przykładem na to, że budynki mogą stawać się częścią swego otoczenia, zamiast z nim konkurować. Stojąc w dolinie Aosta w północnych Włoszech, budynek spoczął na lekkich fundamentach i został wybudowany zaledwie w 10 dni, dzięki systemowi budowy LEAPs3 stworzonemu przez firmę LEAPfactory. System pozwala na to, by budynek usunąć lub przenieść w inne miejsce bez pozostawiania trwałych śladów. Takie cechy budowy nie miały jednak negatywnego wpływu na sam projekt.
 
Architekt Stefano Girodo wyjaśnia, że budynek szkoły ma „w całości prefabrykowaną i modułową konstrukcję”. Został stworzony z wykorzystaniem materiałów wtórych uznawanych za ekologiczne i zaprojektowany był tak, by umożliwiać łatwe złożenie całości na miejscu.
 
Girodo podkreśla, że ogromne znaczenie miało też właściwe docieplenie skorupy nowoczesnej STODOŁY, aby można było funkcjonować w temperaturach, które w tym miejscu bywają ekstremalnie niskie. Dzięki temu już z pierwszego pomieszczenia budynku, który służy jako recepcja, w pełnym komforcie można podziwiać niesamowite, górskie widoki. Pozwalają na to okna o pełnej wysokości, które otwierają wnętrze budynku na górskie otoczenie.
 
Wszystkie meble, jakie znajdują się we wnętrzu, zostały zaprojektowane i wykonane przez firmę LEAPfactory z uwzględnieniem tego konkretnego projektu. Są one zrobione z laminowanych desek oraz drewna bukowego, które zostało wykorzystane także w konstrukcji nowoczesnej STODOŁY. Drzwi za recepcją prowadzą do pokoju dziennego dla instruktorów narciarstwa i snowboardu. Całość ma delikatną kolorystykę i wszędzie można dostrzec celowy minimalizm. Jak podkreśla Girodo, chodziło m.in. o łatwość w utrzymaniu.

Lokalizacja: Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej