Nowoczesna stodoła

Stojąca tu wcześniej czerwona stodoła była tak zniszczona, że musiała być rozebrana, a w jej miejscu stanął nowoczesny budynek z parterem częściowo wchodzącym  w zbocze.
Górna część z wejściem to ocieplony poziom budynku, który łączy się z nieogrzewanym elementem w stylu szklarni, rozciągniętym nad całą powierzchnią dachu. W szklarni rosną rośliny, wśród których urządzono osłonięte tarasy z pięknymi widokami na jezioro  Vättern i temperaturą przypominającą tę z Północnych Włoch.
 
Z zewnątrz budynek przypomina tradycyjne, szwedzkie stodoły, które były inspiracją dla architektów. Wszystkie okna i drzwi mają okiennice z czerwonych, drewnianych paneli, które zostały użyte do wykończenia zewnętrznych ścian. Dzięki temu elewacja wydaje się mieć większą dynamikę i umożliwia oszczędzanie na ogrzewaniu w okresach, kiedy budynek nie jest używany.
 
Projekt ma swój własny system recyklingu wody ściekowej, który wykorzystuje obieg zamknięty ze szklarnią. Duże grządki z roślinami filtrują wodę i wykorzystują składniki odżywcze, dzięki czemu budynek nie musi być podłączony do miejskiej kanalizacji.
 
Mieszkanie i przebywanie w domu ze szklarnią ma zachęcać do zrównoważonego, zdrowego i ekologicznego stylu życia. Przebywając w takim miejscu nabiera się pełnej świadomości, że zanieczyszczenia mają wpływ na otaczającą nas naturę.
 
Takie założenia opierają się na koncepcji The Nature House (po szwedzku: Naturhus), którą stworzył szwedzki architekt Bengt Warne w latach 1970-tych. Zgodnie z nim, dom składa się z ocieplonej części wewnętrznej zwanej „rdzeniem”. W tym przypadku to salon, który otaczają przestrzenie ze szkła, czyli właśnie szklarnia. Sprawia ona, że „rdzeń” znajduje się jakby w cieplejszym klimacie, a jego otoczenie to „przestrzeń zewnętrzna”, która jest jednak zupełnie inna niż ta typowa dla zimnego, północnego klimatu. W miejscu tym można też uprawiać rośliny typowe dla cieplejszych stref klimatycznych. Cala wizja opiera się na dążeniu do stworzenia samowystarczalnego domostwa, które produkuje żywność zamiast odpadów.
 
Lokalizacja: Szwecja
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej