Nowoczesna stodoła

Działka, na której stoi ten wyjątkowy dom położona jest w pełnej bujnej roślinności dolinie rzeki Adour de Lesponne, w górskim regionie Hautes-Pyrénées we Francji.

Dom znajduje się na skraju płaskiego pastwiska i opiera się o strome zbocze, dzięki czemu mieszkańcy mogą cieszyć się pięknymi widokami zarówno na dolinę, jak i znajdujące się w okolicy szczyty górskie. Działkę zamyka zalesiony teren, a wcześniej stała tu kamienna STODOŁA, która była punktem wyjściowym dla nowego projektu.
Stara STODOŁA to wspomnienie z czasów, kiedy miejsce to było wykorzystywane w celach rolniczych, ale teraz budynek został zamieniony w uroczy wakacyjny domek. Jakość i sposób przebudowy są wynikiem ogromnego szacunku dla rodzimej architektury tego typu zabudowań. Są one też wyrazem wielkiej wrażliwości zarówno właścicieli, jak i architektów, którzy uhonorowali tym projektem wiejskie otoczenie i zachowali autentyczny, a zarazem wyjątkowy charakter tego miejsca.

Zadaniem architektów z firmy PPA było stworzenie przybudówki dla istniejącej, zmodernizowanej już STODOŁY. W przybudówce miały powstać nowe przestrzenie mieszkalne (pokój gościnny i pokój wielofunkcyjny) wraz z pomieszczeniem gospodarczym i garażem.
Specyfika nowej konstrukcji zakorzeniona jest zarówno w naturalnym otoczeniu, jak i charakterze samej stodoły. Nowy budynek powstał po stronie południowej działki i został wsunięty pod naturalną warstwę ziemi, dzięki czemu został ukryty w taki sposób, że nie zaburzył okolicy i nie zdominował starej STODOŁY. Choć z jednej strony jest on zamknięty, a dach tworzy zielone zbocze wzgórza, przestronny salon otwiera się zupełnie na swoje otoczenie i osłonięty taras, który sąsiaduje też ze stodołą.

Widoczna część budynku – jego fasada – na pierwszy rzut oka wydaje się być prostą szopą, w której składane jest drewno na opał. Wystarczy jednak przyjrzeć się nieco lepiej, by ukazały nam się ukryte głębiej przestrzenie dzienne, które cofają się w głąb wzgórza. Składzik na drewno jest zrobiony ze stali przemysłowej i jest częścią samej konstrukcji budynku.

W przeszklonej ścianie znajdują się drzwi wejściowe, które prowadzą do bardziej nowoczesnego wnętrza. Z tylną ścianą budynku, którą wykonano w formie tzw. suchego muru, graniczy betonowa płyta tworząca sufit pomieszczenia wielofunkcyjnego. W tym wnętrzu najważniejsze są jednak widoki, ponieważ wzrok automatycznie kierowany jest w stronę przeszklonej ściany, która pięknie filtruje światło dzienne.

Lokalizacja: Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej