Nowoczesna stodoła

Stanął na stromym, skalistym zboczu w spokojnej dzielnicy mieszkalnej w północnym rejonie wioski Whistler. W okolicy stoją podobnej wielkości nieduże domki o kształcie litery „A”, z których większość pamięta lata 1970-te. W przeciwieństwie do nowych, dużych rezydencji, które powstają w tym regionie, ta chata została zaprojektowana tak, by nawiązać do tradycyjnego kształtu domów, które kiedyś powstawały w okolicy.
Dom, który został zakotwiczony mocno w skale, ma jednak całkiem sporą powierzchnię – 178 m2. Na najniższym poziomie znajduje się pralnia, suszarnia oraz miejsce do przechowywania sprzętów zimowych i letnich. Salon i kuchnia cofnięte są wewnątrz zbocza, ale z jednej strony oferują już piękne widoki na góry i dolinę z jeziorem Green. Sypialnia oraz pokój z łóżkiem piętrowym i pomieszczenie dla gości znalazły się na najwyższym piętrze i stąd rozciąga się piękny widok na wschód. Można stąd wyjść na taras, który wysunięty jest w stronę skalnego urwiska za domkiem.
Konstrukcja składa się z widocznych od środka drewnianych belek z daglezji zielonej, pozyskiwanej lokalnie. Surowe belki zostały zakotwiczone w betonowej podstawie, która łączy się ze skałą. Wewnątrz widoczna jest większość konstrukcji drewnianej, która w tym domu jest często powtarzanym elementem, definiującym ostateczny wystrój pomieszczeń, w tym także kuchni.
Większość wykorzystanych tu materiałów pochodzi z okolicy. Zewnątrz dom obłożony jest cedrowym gontem, który wraz z upływem czasu będzie zmieniał swój kolor, upodabniając się do szarych odcieni pobliskich skał. Szafki wewnątrz zostały wykonane przez miejscowych stolarzy, a blaty mebli kuchennych zrobione są z marmuru pochodzącego z kamieniołomu Hisnet Inlet na wyspie Vancouver.

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej