Nowoczesna stodoła

Dom stworzony przez polski duet architektów Agnieszkę i Grzegorza Ziębików dla siebie i trójki dzieci. Projekt powstawał przez 2 lata i od początku miał być pewnym eksperymentem architektonicznym.

Duży archetypowy dach i elewacja wykonana z blachy aluminiowej PREFALZ o różnych szerokościach, tworzą absolutnie indywidualny obiekt. Prosta forma z dominującą elewacją w kolorze białym P.10 sprawia, że w okolicy charakteryzującej się dosyć ponurą jednorodzinną zabudową, dom państwa Ziębków jest prawdziwą perełką.
Kontrastem aluminiowej elewacji jest drewno, zastosowane wokół przeszklenia tarasowego oraz wejścia. Z upływem czasu drewno nabierze ciemniejszej barwy co nie zaburzy współgrania z Prefalzem, który praktycznie się nie zmienia.

Wewnątrz domu dominują pomieszczenia z wysokimi ścianami, jest dużo drewna a masywne okna zapewniają dużo naturalnego światła dziennego.

Priorytetową kwestią podczas realizacji projektu były wydatki, które nie mogły przekroczyć ściśle zaplanowanego budżetu.

Dla właścicieli architektów znaczącą rolę odgrywała trwałość koncepcji. Domy powinny nie tylko wskazywać pewien trend, ale powinny trwać przez pokolenia. Zapewnienie, że budynek „nie starzeje się” ma kluczowe znaczenie dla wszystkich, którzy podobnie myślą.

Lokalizacja: Gliwice, Polska
więcej