Nowoczesna stodoła

Projekt kompleksu mieszkaniowego był odpowiedzią naszego studia na zapotrzebowanie spółdzielni mieszkaniowej MGSM w Rudzie Śląskiej. Zaintrygowało nas wyzwanie - Ruda Śląska, położona zaledwie 15 minut jazdy samochodem od centrum Katowic, jest dobrze skomunikowanym, ale zubożałym zespołem urbanistycznym, składającym się z małych miasteczek zbudowanych dla górników połączonych w dwudziestowieczną dzielnicę Wirek, z pięknym neogotyckim kościołem z 1909 roku. Zespół budynków naprzeciw kościoła nosi nazwę „Werdon”, od mieszkańców – weteranów bitwy pod Verdun, którzy osiedlili się w okolicy.

Ideą pierwszej inwestycji deweloperskiej MSGM jest rewitalizacja dzielnic mieszkaniowych zdewastowanych przez szkody górnicze, co jest bardzo powszechne na Śląsku. Stare „familoki”, czyli domy wielorodzinne zbudowane dla śląskich górników, nie przetrwały próby czasu i nie nadają się już do zamieszkania ani remontu, dlatego musiały być wyburzone i zastąpione nowymi budynkami.

Wciągnęła nas ta forma architektonicznej akupunktury, uwzględniająca strukturę urbanistyczną i tektonikę istniejących budynków, ale z nową jakością przestrzeni. Ponadto przy istniejących budynkach pozostał zielony skwer, pełniąc rolę bufora od ulicy 1 Maja, który zdecydowaliśmy się zachować, kształtując nasze budynki w sposób powtarzający układ starych.

Postawiliśmy na subtelną, neogotycką wysokość z jedną kalenicą i ceramicznym materiałem elewacji, zgodnie z wytycznymi miejskiego konserwatora zabytków. Cegłę ułożyliśmy nowocześnie, z pionowym łączeniem ciągłym.
Układ funkcjonalny inspirowany jest angielskimi domami szeregowymi z wydłużonymi schodami i trzema kondygnacjami. Z tego powodu powstał kompleks pięciu budynków przypominających kamienice, każdy z własnym garażem i przestrzenią parkingową na poziomie wejścia, salonem i jadalnią na pierwszym piętrze i sypialniami na drugim.

Salon ma obszerny taras i mały ogródek ze spiralnymi schodami, nawiązującymi do śląskiej tradycji posiadania takich przestrzeni w pobliżu domu. Powyżej znajdują się 2-kondygnacje mieszkania - każde z antresolą, połączone z parterem zewnętrzną klatką schodową i windą.

Budynek stał się w Rudzie Śląskiej swoistym wydarzeniem estetycznym. Znacznie lepsze materiały, prosta i klarowna idea w połączeniu z dobrą jakością przestrzeni miejskiej podniosły poprzeczkę dla przyszłych wyzwań projektowych w mieście.

Lokalizcja: Ruda Śląska, Polska
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej