nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Towarzyski i energooszczędny Gables House

O realizacji

Wytyczne Gables House

Większą część nowego dobudowania cofnięto, aby zachować istniejące widoki przebudowanej STODOŁY krytej strzechą. Dodatek Gables House celowo utrzymano na niskim poziomie, aby nie ingerować w widoki najbliższych sąsiadów. W efekcie powstały nisko położone, „nałożone” na siebie, przeszklone bryły. Metraż opiewa na 200m2.

Gables House zaprojektowano tak, by goście mieli bezpośredni dostęp do drzwi wejściowych, bez możliwości wstępu do głównego budynku. Wąski, zakrzywiony korytarz wciąga do kuchni, jadalni i pomieszczeń codziennych. Te pomieszczenia zaprojektowano na otwartym planie, by umożliwić spotkania towarzyskie. Kuchnia znajduje się pod bezkolumnową, zawieszoną na stalowych prętach antresolą z wytłumieniem akustycznym. Stwarza to wrażenie zamknięcia w kuchni, jednocześnie pozwalając na osiągnięcie w pełni elastycznej przestrzeni rodzinnej/imprezowej. Składane kształty linii dachu wykonano i wyłożono drewnem jodły srebrnej oraz filcem akustycznym, co nadaje ciepły i przytulny klimat wnętrzom.

Strzecha pokryciem dachowym

Charakter STODOŁY krytej strzechą podkreśla jej pełna wysokość do kalenicy, skromne, ale użytkowe pokoje gościnne owinięte malowanym drewnianym szalunkiem. Oddzielny apartament główny rozciągnięto na nowe kondygnacje, zapewniając garderobę, łazienkę i prywatne patio. Przestrzeń na antresoli tworzy prywatną drugą część wypoczynkową z ukrytymi drewnianymi schodami umieszczonymi między betonowymi ścianami usztywniającymi. Ta przestrzeń jest wygłuszona, lecz połączona z główną przestrzenią. Oferuje widoki na zachód z całkowicie otwieranym oknem dachowym, które pozwala na wejście na zewnątrz. Oddzielny apartament dla gości i łazienka z prysznicem zapewniają prywatność zarówno mieszkańcom, jak i gościom Gables House.

Zorientowanie energetyczne

Gables House zbudowano głównie z drewnianej ramy z izolacją z wełny drzewnej i betonowymi ścianami usztywniającymi. Aby zapewnić równowagę środowiskową postawiono na powietrzne pompy ciepła i fotowoltaikę. Zużycie energii będzie monitorowane i kontrolowane, a w efekcie usprawniane przez cały rok. Przedłużona linia dachu i orientacja zapewniają osłonę przeciwsłoneczną sterowanemu słonecznemu przeszkleniu skierowanemu na zachód. Przeszklenia te umieszczono w taki sposób, aby zapobiec przegrzaniu w środku lata. Z kolei spływ wody skierowano do uratowanego historycznego koryta na wodę, które klienci wykorzystują do podlewania ogrodu. Linearny projekt rozciąga się na bezpośredni krajobraz, ze strumykami wody anektującymi szerszy obszar, który z czasem klienci zaczną podkreślać nasadzeniami.

Lokalizacja: Bartlow, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

 

SunRoof