nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Dom z dachem w kształcie łuku na przedmieściach Kuala Lumpur

Kategorie: Domy modułowe

O inspiracji

Dom Bewboc to szeregowy dom, który powstał na przedmieściach Kuala Lumpur, stolicy Malezji. Projekt opracowała firma Fabian Tan, działając na życzenie młodej rodziny, która prosiła o minimalną interwencję architektoniczną w otoczenie budynku.

Architekci zdecydowali się na nowo zinterpretować klasyczną formę domu szeregowego i narożnego, inaczej organizując też wnętrze i przestrzenie dzienne. Nowa forma budynku miała być prosta, ale jednocześnie odważna i w pewnym sensie kontrastująca z istniejącą tkanką tutejszych podmiejskich domów.

Patrząc na plan wnętrza, pomieszczenia dzienne zostały ulokowane równolegle do granicy działki, co stworzyło pewnego rodzaju „przełamanie” między przestrzeniami oryginalnymi i nowymi. To „przełamanie” działa jak dobrze wentylowana i doświetlona studnia, która w sposób naturalny chłodzi części domu znajdujące się po obu jej stronach.Dach w kształcie łuku został wydłużony w taki sposób, by stworzyć wysoką przybudówkę, która mieści przestrzenie dzienne. Dzięki przedłużeniu sklepienia łukowego powstało wrażenie ciągłości, które podkreśla dodatkowo jednolite, betonowe wykończenie od podłogi aż po sufit. Ten łukowy element domu podkreślają też duże drzwi, które otwierają się na ogród. Niczym niezakłócona perspektywa doskonale łączy wnętrze z przyrodą i otoczeniem.

Poziom wyższy domu stanowi inspirujące tło dla zabawy architektów z rożnymi poziomami i liniami krzywymi. Przestrzenie układają się warstwami, tworząc dla nich automatycznie hierarchię. Gabinet wychodzi na salon, a tuż obok – jeden stopień wyżej – znajduje się platforma, która jest dodatkowym miejscem do wypoczynku. Sypialnia główna łączy się mostkiem z najbardziej oddaloną sekcją przybudówki i dodatkowo zaskakującym elementem projektu, czyli otwartym balkonem.

Architekci zrównoważyli wizualny ciężar betonowego sufitu stosując przemyślane krzywizny linii na poziomie wyższym. Przykładem jest okno w formie odwróconego łuku, które tworzy ciągły kształt litery „S” w połączeniu z łukowym otwarciem od frontu. Ta ciągłość odbija się echem na poziomie wyższym także w liniach i w miejscach łączeń łuków i starannie przemyślanych otworów w betonowej konstrukcji. W rytmiczności linii widać konsekwencję architektów, którzy sprawili, że ciężka konstrukcja nabiera lekkości i subtelności, dzięki odpowiedniej zabawie światłem.

Ten dom przypomina rodzaj miejskiej, przestronnej jaskini, która tworzy tunel z widocznym na końcu światłem.

Lokalizacja: Kuala Lumpur, Malezja
Tekst: nowoczesna STODOŁA