nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Dom Letniskowy w Gorcach

O inspiracji

Istniejący dom letniskowy o ponad 30-letniej historii, wymaga przekształceń, zwiększających jego komfort użytkowania oraz poprawiających jego parametry techniczne. Mimo iż zaplanowano znaczącą ingerencję w dotychczasową strukturę bryły, prezentowany projekt przebudowy ma na celu uchwycenie i zachowanie charakterystycznych elementów budynku oraz wydobycie nowych walorów wynikających przede wszystkim z jego widokowej lokalizacji. Projekt, mimo użycia współczesnych środków wyrazu nawiązuje bezpośrednio do lokalnych form i tradycji budownictwa.

Zaplanowano pozostawienie masywnej bazy budynku, z charakterystycznym wykończeniem z otoczaków, z jej nieznacznym poszerzeniem w kierunku lasu. W obrębie tej kondygnacji uporządkowana zostanie funkcja techniczno- gospodarcza, z uzupełnieniem jej o wnękę kuchni zewnętrznej.

Pozostałe kondygnacje – parter i poddasze – zostaną w całości wymienione – jednak zasadniczy podział na część dzienną na parterze i nocną na poddaszu pozostaje bez zmian. Trzon stanowił będzie istniejący komin i piec. Na poziomie parteru zaprojektowano przeszklenia otwierające wnętrze na światło i widoki otaczające działkę, z bezpośrednim szerokim wyjściem na balkon.

Pod kątem funkcjonalnym, nowym elementem jest wyjście na ogród z części kuchennej, które dzięki projektowanym schodom terenowym usprawni funkcjonowanie domu i uaktywni jego połączenie z ogrodem.

Od strony formalnej projekt zachowuje cechy architektury podhalańskiej i wykorzystuje lokalne, naturalne materiały. Zdecydowano o pozostawieniu gontu jako materiału tworzącego poszycie dachu, który sprawdził się w tych trudnych warunkach. Gont użyto również jako wykończenie ścian zewnętrznych od strony wschodniej, zachodniej i północnej.

Od strony południowej nowoczesna STODOŁA odsłania na całej szerokości jasne, drewniane wnętrze w kolorze naturalnym, chronione przez wysunięty okap dachu. Na elewacji południowej pozostawiono balkon o żelbetowej konstrukcji i znacznym wysięgu, dla którego projektuje się nową, lekką balustradę oraz gładką posadzkę o strukturze lastryko, wnikającą do wnętrza części dziennej.

Konstrukcję budynku stanowić będzie szkielet drewniany z widocznymi słupami w kształcie litery “V” wykonanymi z drewna klejonego, podpierającymi kondygnację poddasza.

Projektowany dom poprzez zastosowane rozwiązania zapewni użytkownikom maksymalny kontakt z otaczającą przyrodą, i pozwoli w pełni cieszyć się chwilami wypoczynku w otoczeniu natury.

Lokalizacja: Gorce, Polska