nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Dom MM dziedzictwem budowlanym

Kategorie: Domy ceglane

O inspiracji

Słoweńska pracownia architektoniczna A202 Arhitekti odpowiedzialna jest za ingerencję architektoniczną w projekt o nazwie Dom MM. Prace zaowocowały uzupełnieniem przestrzeni wyłożoną drewnem dobudówkę i sypialnię na antresoli do opuszczonego domu w miejscowości Domžale.

Dziedzictwo budowlane

Właściciele Domu MM postanowili zachować stan surowy nieruchomości, która pochodzi z początku XX wieku. Bryła stanowiła jeden z nielicznych zachowanych tradycyjnych domów w okolicy. Klienci nie zdecydowali się jednak na budowę nowej bryły, jak ich sąsiedzi. Mianowicie, poprosili studio A202 Arhitekti o opracowanie propozycji zachowującej charakter istniejącego mieszkania z dwuspadowym dachem. Warunkiem było jednocześnie dostosowanie go do nowoczesnego życia. Tak rozpoczęła się przygoda projektu Dom MM.

„Zachowanie anonimowego dziedzictwa budowlanego jest ważne, ponieważ zachowuje złożoność i tożsamość miejsca” – twierdzi studio z siedzibą w stolicy Słowenii, Lublanie. „Mamy nadzieję, że budynek może stanowić alternatywne i porównywalnie opłacalne finansowo podejście do renowacji domów, które jest zrównoważone w dłuższej perspektywie i przyjazne dla środowiska”.

Dom MM stanowi połączenie starych materiałów z nowymi elementami. Zachowano istniejące ceglane elewacje i otwory okienne. Dodano nowy metalowy dach, który zastąpił oryginalny dach kryty dachówką, którego nie można było naprawić. Usunięto wszystkie elementy niekonstrukcyjne. Budynek rozbudowano z jednej strony, aby poszerzyć przestrzenie mieszkalne. Nowy dodatek pasuje do dwuspadowego profilu oryginalnej konstrukcji, ale jest wyłożony od wewnątrz jasnym drewnem. Ten zabieg odróżnia go od oryginalnej struktury ceglanej.

Dom MM przykładem fuzji nowe-stare

„Oczyściliśmy wnętrze i zachowaliśmy elementy, które zachowują ducha starego domu” – podają A202 Arhitekti. „Nowe interwencje są oddzielone od starych murów i wyróżniają się także swoją materialnością”. Główna część dzienna mieści się w nadbudówce o podwójnej wysokości i szczytowej formie na zewnątrz. Jasny salon połączono z przyległym ogrodem dużymi przesuwanymi szklanymi drzwiami. Nową przestrzeń użytkową umieszczono pośrodku budynku. Zlokalizowano tam sypialnię na górnym poziomie, a poniżej wnękę kuchenną i jadalnię.

Drewniana konstrukcja wsparta jest na stalowej konstrukcji umieszczonej na oryginalnych ceglanych ścianach. Sufity w tej części domu również wyłożono drewnem, aby pasowały do ​​nowej dobudówki. Zastosowano uproszczoną paletę materiałów, aby połączyć stare i nowe części budynku, zapewniając jednocześnie ich odrębność. Istniejące ceglane ściany pokryto teksturowym białym tynkiem, uzupełniającym jasne drewno nowej stolarki.

Właściciele zaangażowali się w cały projekt, pomagając w wykończeniu wnętrza i polerowaniu betonowej podłogi, aby uzyskać wygląd przypominający lastryko. Pracowali również ze specjalistą przy renowacji istniejących okien. „Podczas procesu renowacji naprawdę związali się z domem” – dodali architekci – „a to pokazuje w rezultacie, że dom zaczyna swoje życie tam, gdzie kończy się architektura”.

Lokalizacja: Domžale, Słowenia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy