nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Dom panoramiczny

O inspiracji

Na obszernej krajobrazowej działce z widokiem na pasmo Karkonoszy, w otoczeniu lasu, zaprojektowano budynek mieszkalny oraz gospodarczy. Budynek mieszkalny sytuuje się w centralnej części działki, powodując jej naturalny podział na strefę “zorganizowaną” z sadem, ogrodem warzywnym i budynkiem gospodarczym w północnej części działki oraz strefę “naturalnej łąki kwietnej” od południa. Budynek gospodarczy projektuje się na wypłaszczeniu, przy północnej granicy działki, osłonięty lasem oraz w bliskim sąsiedztwie ogrodu warzywnego i sadu.

Kształtując zabudowę, wykorzystano zastaną rzeźbę terenu. Lokalizując bryłę budynku mieszkalnego, wykorzystano uskok terenu. W ten sposób osiągnięto efekt nadwieszenia budynku nad łąką, a także zapewniono prywatność przyszłym użytkownikom. Horyzontalna bryła budynku mieszkalnego wraz z szerokim przeszkleniem od strony południowej, umożliwiają widok na górską panoramę, praktycznie z każdego pomieszczenia.Współczesna forma, projektowanych budynków znajduje odniesienie w architekturze regionalnej. Prostokątny rzut oraz symetryczny dwuspadowy dach, nawiązują do układów urbanistycznych lokalnych gospodarstw wiejskich. Zastosowanie naturalnych materiałów i motywów tj. deskowanie elewacji szczytowych, betonowa podmurówka, czy dachówkowe pokrycie dachu, zapewniają dopasowanie budynków do lokalnej zabudowy.

Strukturę budynku mieszkalnego utworzono w oparciu o kolaż trzech elementów materiałowych: podmurówki z betonu architektonicznego, przechodzącej miejscami w pełne ściany parteru, pomiędzy którymi zastosowano wypełnienia szklane oraz murowane ściany działowe. Całość dopełniają dostawione elewacje szczytowe, pokryte deskowaniem z drewna opalanego metodą Shou Sugi Ban, stanowiące wraz z dachem element jednolity kolorystycznie.

Klient: Prywatny
Rok: 2020 – w trakcie opracowania
Status: Projekt Budowlany / Wykonawczy Zespół: Ligia Krajewska, Jakub Pstraś Powierzchnia: 150 m2
Lokalizacja: Dolny Śląsk