nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Dom rodzinny pod drzewami

O inspiracji

Nazwa „Avandaro” wywodzi się od słowa z języka grupy etnicznej Purépecha, które oznacza „miejsce w chmurach” albo sad. Kiedyś ten rejon zamieszkiwali Taraskowie, którzy mówili swoim własnym językiem i właśnie od niego wzięła się nazwa tego domu: „Irekua”, co oznacza dom rodzinny oraz „Anatani”, co oznacza przebywać pod drzewem. Irekua Anatani to zatem dom rodzinny pod drzewami. Inspiracją dla tego domu była jego lokalizacja – działka porośnięta różnymi gatunkami drzew, wśród których dominowały rodzime drzewa oyamel oraz sosny. Od pierwszej wizyty na działce architekci uznali, że dom, który ma tu powstać i jego mieszkańcy mają cieszyć się z uroków rosnącej tu roślinności, korzystając z cienia starych drzew, stając się częścią tutejszej przyrody. Takie podejście zamieniło się w koncept architektoniczny, który opierał się na stworzeniu częściowo otwartej przestrzeni „w środku góry”. Koncept został dopracowany tak, by pasował do miejscowej topografii, regulując każdą przestrzeń odpowiednio do jej funkcji pełnionej w ramach całego domu.

Klimat jest tu umiarkowany, lekko wilgotny z maksymalną temperaturą około 35 stopni Celsjusza i najniższą delikatnie powyżej zera. Właśnie z tego powodu projekt domu został też odpowiednio ułożony względem południa i północy. Ściana południowo-wschodnia ma drewnianą „zasłonę”, która pozwala wpuszczać do wnętrza poranne słońce, ogrzewając korytarz, który znajduje się między zasłoną i betonową ścianą, będącą główną częścią konstrukcyjną domu. Ściana ta dzieli dom na przestrzenie prywatne i publiczne. Ściana południowo-zachodnia jest w większości przeszklona, stanowiąc wizualny kontrast i łapiąc wieczorne słońce oraz ogrzewając sypialnie, przygotowując je do spadku temperatury w nocy.  Z kolei północna ściana wznosi się w kierunku jeziora Valle de Bravo i przechodzi w otwartą, ale zadaszoną przestrzeń, która dodatkowo wzmacnia pierwotny zamysł architektów – życie w zgodzie z przyrodą.

Niezwykle oryginalnym pomysłem było stworzenie zadaszenia domu, które jest w 100% naturalne. Taki zielony dach pozwala zachować podobną temperaturę przez cały rok, a przy okazji jest formą kamuflażu dla całej rezydencji, podkreślając początkowe inspiracje tego projektu.

Powierzchnia: 700 mkw
Lokalizacja: Valle de Bravo, Meksyk
Tekst: nowoczesna STODOŁA