NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Dom Silvernails w wiejskiej okolicy stanu Nowy Jork

O inspiracji

STODOŁA inspiracją na dom

Firma architektoniczna Amalgam Studio stworzyła długi, liniowo zorganizowany dom na uniesionej działce w dolinie rzeki Hudson. Jego obite sosną ściany oraz prosty, dwuspadowy dach naznaczony świetlikami płynnie wtapiają się w otaczający dom krajobraz.

nowoczesna STODOŁA o nazwie „Silvernails” stoi na ogromnej, 49-hektarowej posiadłości w pobliżu uroczego miasteczka Rhinebeck w amerykańskim stanie Nowy Jork. Budynek powstał na szczycie wzgórza i dla właścicieli jest całorocznym domem wakacyjnym, z którego mogą podziwiać rozległe, naturalne krajobrazy falującego, zalesionego terenu.

Projekt stworzyło studio Amalgam, które ma swą siedzibę na nowojorskim Manhattanie. Architekci czerpali swe inspiracje z tradycyjnych STODÓŁ rozsianych po okolicy. Dom ma więc długi, prostokątny plan i przykryty jest dwuspadowym dachem, który kryje drewnianą konstrukcję.

– „Podobnie jak to działo się w dawnych społecznościach, które zbierały się na wspólne, jednodniowe stawianie STODOŁY, także w tym przypadku cała drewniana konstrukcja powstała zaledwie w jeden dzień” – piszą architekci w opisie swojego projektu.
Ściany zewnętrzne obito pochodzącą z plantacji sosną, którą nasączono w specjalnym płynie na bazie naturalnych składników. Nadało to jej podobne właściwości do drewna twardego. W ten sposób drewno sosnowe stało się odporne na pleśń i działanie szkodników. Przy okazji zyskało piękną, charakterystyczną dla tego regionu barwę.

– „Taką technikę zastosowano na wszystkich ścianach zewnętrznych oraz dachu, tworząc unikatową osłonę. Do tego zastosowaliśmy innowacyjny system łączenia desek klipsami, który po raz pierwszy został wykorzystany w Ameryce Północnej właśnie przy tym projekcie” – mówią przedstawiciele firmy architektonicznej.

Wnętrze nowoczesnej STODOŁY

Dom ma powierzchnię 465 m2, a wszystkie pomieszczenia są jasne i przestronne. Charakter wnętrzu nadają odsłonięte drewniane belki w sufitach oraz seria świetlików, która doskonale współgra ze starannie rozplanowanymi oknami, wpuszczając do wnętrza ogromną ilość naturalnego światła.

Znajdujące się w centrum schody dzielą rezydencję na część publiczną i prywatną. Na parterze po jednej stronie znalazły się sypialnie dzieci oraz sypialnia główna właścicieli. Pozostała połowa nowoczesnej STODOŁY mieści salon, jadalnię oraz kuchnię.

Architekci zaprojektowali również przestrzeń na poddaszu, która służy jako pomieszczenie wielofunkcyjne, oferując jednocześnie piękne widoki na nocne, rozgwieżdżone niebo. Poniżej parteru znalazło się jeszcze miejsce na pokój telewizyjny i miejsce do gier oraz gabinet i sypialnię dla gości.

Wykończenie wnętrz przejęło charakter swego wiejskiego otoczenia. Podłogi wykończono białym drewnem dębowym, orzech wykorzystano na szafki, a orzesznik na zrobienie szafek pod umywalki. Kominek wykonano z lokalnego granitu i łupka, które pojawiają się także w łazienkach i na ścianach na poziomie najniższym.

W salonie wstawiono duże, przeszklone drzwi, które można otworzyć na ogromne tarasy. Po stronie południowej zainstalowano rozkładane zadaszenie, które chroni przed słońcem w najbardziej upalne momenty dnia. Kiedy zostaje ono złożone, służy jako żaluzje chroniące przed silnym wiatrem.

– „Zostały one zaprojektowane w taki sposób, że kiedy przypadkowo zostawi się żaluzje otwarte np. podczas silnej śnieżycy, odwrócą się pod ciężarem opadów, chroniąc pojedyncze elementy przed gromadzeniem się śniegu” – informują architekci.

Cały projekt ma wiele elementów znanych z tzw. pasywnych domów, łącznie z np. potrójnym przeszkleniem i hermetyczną membraną. Ogrzewanie domu zapewniają kominki oraz specjalne systemy grzewcze. Jak zaznaczają architekci, w tym budynku znajduje się także najdłuższa seria świetlików z potrójnym przeszkleniem, jaką zainstalowano dotychczas w budynku mieszkalnym w Ameryce Północnej.

Lokalizacja: USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA