nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Kalifornijska STODOŁA

O inspiracji

Ta współczesna STODOŁA powstała w Saint Helena w Północnej Kalifornii.

Tak architekci firmy anderson architects opisują prace nad tym projektem.
„Poproszono nas o stworzenie wielofunkcyjnego pawilonu gościnnego na stosunkowo niedużej działce z winnicą, gdzie można będzie urządzać przyjęcia i obiady dla maksymalnie 60 osób. Zaczęliśmy od postawienia kluczowych pytań: „W jakim miejscu na działce powinien znaleźć się budynek?” „Ile powierzchni potrzeba dla jednej osoby z 60, które będą uczestniczyły w posiłkach?” „Ile miejsca potrzeba na boisko do koszykówki?” Zawsze mówimy sobie: „Spójrz najpierw na krajobraz, spraw, by cię zdominował i poprowadził.” Dlatego budynek przyjął formę dużej STODOŁY z doliny Napa.Ulokowaliśmy budynek wzdłuż północnej krawędzi działki, aby wykorzystać otwartą przestrzeń. STODOŁA ma kształt łagodnej litery „V”, by tworzyła osłonięte drzewami podwórze graniczące z łąką pełną dzikich kwiatów. Przypomina gigantyczny szwajcarski scyzoryk.

Wybrane materiały nie wymagają dużego wysiłku podczas późniejszej eksploatacji i będą się ładnie starzeć, dopasowując się do otoczenia. Cedrowe obicie oraz stal powlekana w połączeniu z pomalowanymi na czerwono drzwiami nawiązują do rolniczych budynków z regionu. Materiały zastosowane wewnątrz mają naturalne wzory: to jasna sklejka, miejscowy kamień, którym obłożono kominek, podgrzewane betonowe podłogi i belki dachowe z daglezji zielonej.

Główne pomieszczenie domu to przestrzeń o podwójnej wysokości z ogromną, otwieraną południową ścianą, która daje elastyczność podczas organizowanych tu imprez. Sąsiadująca z tym miejscem otwarta kuchnia doświetlona jest przez oryginalny świetlik o podwójnej wysokości.

Przestrzeń garażowa działa również jako boisko do koszykówki, gdzie linie boiska zostały stworzone ze stali nierdzewnej zatopionej w betonowej posadce. Cedrowe listwy pozwalają na swobodny przepływ powietrza i nawiązują do wyglądu miejscowych stodół, które wykorzystywane są do suszenia siana lub lawendy. Ta część budynku graniczy z dwoma zbiornikami na wodę z galwanizowanej stali, które wykorzystywane są podczas podlewania i stanowią dodatkowe zabezpieczenie na wypadek pożaru. Właściciele nazwali te zbiorniki „Rosso” i „Bianco”, nawiązując do win, które produkowane są w winnicy.
Na drugim poziomie nad sypialniami powstała specjalna weranda do spania z widokiem na winnicę i łąki.

Choć budynek ma charakter otwarty, można go łatwo zamknąć – jak szwajcarski scyzoryk, który otwiera się tylko wtedy, kiedy jest potrzebny.

Lokalizacja: Kalifornia, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA