nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

nowoczesna STODOŁA o dwóch obliczach

O inspiracji

RVArchitecture (architektura ruud visser) ukończyło drewnianą STODOŁĘ, na działce położonej na skraju holenderskiej wsi Werkhoven. Wybudowany we współpracy z fumi hoshino, dom podzielony jest na dwie części: jedną otwartą i pustą aż do kalenicy i drugą, zamkniętą przestrzeń, w której znajduje się sypialnia, łazienka i kuchnia.

RVArchitecture podzieliło trójkątną działkę domu na małe podwórko przed domem i duże podwórko z tyłu. nowoczesna STODOŁA została posadowiona na środku działki. Drewniany, wygięty element rozciąga się, aż do ogrodu, znajduje się w nim szafka kuchenna, pralnia, toaleta, szatnia i magazyn.

Do budowy nowoczesnej STODOŁY architekci wykorzystali cztery drewniane belki, umieszczone na ścianach bocznych i na dwóch ścianach wewnętrznych między sypialniami. Na jednej połowie domu dach spoczywa na ścianach, natomiast w pustej połowie domu umieszczono trzy drewniane kolumny, które go podtrzymują. Połączenia elementów budynku są utrzymane w jak najczystszej postaci. Oprócz trzech drewnianych przesuwnych okien, szkło jest umieszczane bezpośrednio w konstrukcji, bez maskownic i wykończeń.

Powierzchnia: 180m2
Lokalizacja: Werkhoven, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

nowoczesna STODOŁA o dwóch obliczach
nowoczesna STODOŁA o dwóch obliczach
nowoczesna STODOŁA o dwóch obliczach
nowoczesna STODOŁA o dwóch obliczach
nowoczesna STODOŁA o dwóch obliczach
nowoczesna STODOŁA o dwóch obliczach
nowoczesna STODOŁA o dwóch obliczach
nowoczesna STODOŁA o dwóch obliczach
nowoczesna STODOŁA o dwóch obliczach
nowoczesna STODOŁA o dwóch obliczach
nowoczesna STODOŁA o dwóch obliczach