nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Nowy dom przy basenie z elewacją z czarnych, podpalanych desek

O inspiracji

Nowojorskie studio projektowe General Assembly stworzyło nowy dom przy basenie na terenie posiadłości w mieście Shelter Island w stanie Nowy Jork. Niewielka konstrukcja obita jest czarnym drewnem, które opalono nie tylko po to, by uzyskać pożądany kolor, ale też by zabezpieczyć deski.

Na działkę, która znajduje się na wschodnim końcu Long Island, dotrzeć można tylko promem. W tym miejscu istniał już wcześniej dom, ale właściciele chcieli, by przy basenie znalazł się jeszcze jeden budynek. Znajduje się on zaledwie kilka kroków od basenu i składa się z dwóch elementów połączonych umieszczoną w centrum pergolą. Ta szczególna przestrzeń służy też jako wejście do dwóch przylegających do niej przestrzeni.

W każdym z dwóch niewielkich budynków znajduje się jedno pomieszczenie, które może pełnić różnorakie funkcje. – „Domek przy basenie został zaprojektowany jako przestrzeń osobna, sprzyjająca relaksacji. Ma służyć matce i jej dwóm córkom” – wyjaśnia Sarah Zames z General Assembly.Przy dobrej pogodzie można otworzyć duże przeszklenia obu budynków, otwierając je na przestrzeń centralną. W ten sposób powstaje jedna, ciągła powierzchnia, która łączy wnętrza z otoczeniem i obejmuje także taras zewnętrzny.

W części centralnej powstała pergola z jasnych, drewnianych listew, które kontrastują z ciemną elewacją budynków.

– „Ten projekt opiera się na serii kontrastów” – mówią architekci. – „Od samego początku wiedzieliśmy, że chcemy stworzyć bardzo ciemną elewację, by kontrastowała z lekką konstrukcją treliażu, tarasem i samym wnętrzem”.

Zgodnie z tym założeniem, w obu wnętrzach zastosowano materiały o jasnych barwach. Całość jest prosta, wręcz minimalistyczna. Niewielkie powierzchnie wydają się być bardziej przestronne, dzięki spadzistym dachom, których nachylenie widoczne jest także od środka.

Lokalizacja: Shelter Island, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA