nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Reynard/Rossi-Udry House

O inspiracji

To stary dom, który znajduje się w szwajcarskiej wiosce Ormône. Budynek powstał w 1860 roku, ale w następnych latach był wielokrotnie zmieniany.
Działka leży w samym środku wioski, a sam budynek jest niezwykły. Jego fundamenty zbudowano z naturalnego kamienia, który jest też głównym materiałem części tylnej konstrukcji. Natomiast przednia część domu została wykonana z drewna.W nowym projekcie część drewniana została nieco podniesiona, a w części murowanej wprowadzono pewne zmiany. Kamienny „kręgosłup” budynku, który łączy cały projekt w całość, został wyciągnięty w formie „komina” w kierunku wschodnim, a od strony północnej przechodzi on w rodzaj przybudówki.

Wiejski charakter budynku oraz jego prostotę podkreśla surowe wykończenie ścian zewnętrznych, które spaja zarówno starą część kamienną, jak i nowe ściany z betonu, które wykończono w podobnym stylu gipsowym znanym jako „pietra rasa”.

Duże przeszklenia podkreślają łagodne linie ścian zewnętrznych, ukierunkowując jednocześnie przestrzeń wewnętrzną na konkretne widoki: dolinę Rhône od wschodu, rejon Savièse od północy, góry Val d'Hérens od południa oraz ogród od strony zachodniej.

W części północnej domu przestrzeń podzielona jest przez dwie betonowe płyty, które otwierają wnętrze na salon umożliwiając lepszą wentylację i pozwalając na kontakt mieszkańców przebywających na różnych poziomach domu. Bawiące się na górze dzieci wciąż pozostają w zasięgu wzroku rodziców, którzy mogą spędzać czas na dole.

Charakter zewnętrzny nowoczesnej STODOŁY odbija się również w środku. Ściany pokryte są powłoką mineralną, a odsłonięte betonowe płyty podłogowe nawiązują do nowych, betonowych ścian.
W części południowej domu, za drewnianymi ścianami, ulokowano sypialnie, które wykończone są modrzewiem, tworząc kontrast dla reszty projektu.

Ten ponadczasowy kontrast jest widoczny w tym domu w niejednym miejscu, zarówno w środku,  jak i na zewnątrz, gdzie elementy drewniane płynnie łączą się z elementami mineralnymi, zapewniając spójność całej konstrukcji.
 
Lokalizacja: Ormône, Szwajcaria
Tekst: nowoczesna STODOŁA