nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Z widokiem na Alpy

O inspiracji

Jadąc długą drogą na Postalm, idylliczny płaskowyż w górach Tennen niedaleko Salzburga, można dostrzec niezliczone unikalne punkty widokowe na otaczające łańcuch górski Tennen i masyw Dachstein-Tauern. Położona na jednym z tych punktów widokowych stara zagroda, od dawna opuszczona, uległa rozkładowi. Alpy oferują doskonałe wymagania dla wspaniałej architektury. Sprawia to, że ​​równowaga i cienka granica między nową architekturą a otaczającym krajobrazem rzadko udaje się na obszarach alpejskich.

Po zakupie budynku przez prywatnego klienta, szczególnym wyzwaniem było znalezienie odpowiedniego rozwiązania, które jest niezbędne do rewitalizacji budynków będących kiedyś gospodarstwami rolnymi. Kształt i materialność budynków były pielęgnowane przez stuletnią tradycyjną alpejską architekturę.

Jednak ze względu na zrujnowaną strukturę podjęto decyzję o budowie nowego. Nowo wybudowany budynek służy jako prywatny dom wakacyjny, a jego projekt charakteryzuje się solidnym kamiennym cokołem z drewnianą konstrukcją. Trzypiętrowa konstrukcja oferuje użytkownikowi obszerną powierzchnię, rozłożoną na dwóch piętrach, z czterema sypialniami i łazienkami oraz szerokim salonem, jadalnią i kuchnią na pierwszym piętrze. Oprócz ogólnych przestrzeni w piwnicy znajduje się strefa wellness i spiżarnia z winami. Ogromne okna umożliwiają użytkownikowi spektakularne widoki na lokalną alpejską scenerię Salzburga. Ciągłe i jasne wykończenie wnętrza panelami z litego drewna klejonego krzyżowo stworzyło komfortową i przytulną atmosferę.

Zgodnie z wielowiekową i tradycyjną alpejską architekturą z urokliwymi domami mieszkalnymi i gospodarczymi, architekt położył nacisk na projekt elewacji i jej odpowiedni wygląd. Wykorzystanie drewna jako materiału naturalnie występującego na terenach alpejskich było oczywiste. Dzięki specjalnej obróbce drewnianych paneli, które zwęglono w górnej warstwie, a następnie przymocowane do elewacji i dachu, nowy budynek harmonijnie wpasowuje się w otaczającą scenerię, a także oddaje hołd wspólnym elewacjom starych domów wiejskich.

Powierzchnia: 204 m2
Lokalizacja: Abtenau, Austria
Tekst: nowoczesna STODOŁA