Nowoczesna stodoła

Takie budownictwo jest szczególnie zauważalne na wschodnim wybrzeżu jeziora Ammersee, który należy do obszaru metropolitarnego Monachium.
Kontrastem dla tej nijakiej zabudowy miała stać się mała nowoczesna STODOŁA, która wyróżnia się swoją poddaną karbonizacji elewacją. W przeciwieństwie do innych domów wolnostojących, został on ustawiony pomiędzy dwoma innymi budynkami – biurowcem oraz domem wielorodzinnym. I choć bezpośrednio przylega on do tego ostatniego, zdecydowanie wyróżnia się na tle swojego otoczenia, tworząc wrażenie, że jest zupełnie niezależnym budynkiem. W ten sposób architekci stworzyli odrębną część miejskich zabudowań, nadając im inny charakter.
Cechą, która wyróżnia ten projekt jest wykorzystanie topografii działki, która odzwierciedla się w pomieszczeniach o różnych wysokościach i poziomach. Ta różnorodność jest czytelna, kiedy patrzy się od zewnątrz – na taras, piwnicę i dach. Wewnątrz jednak powierzchnie przechodzą płynnie jedna w drugą, tworząc różnorodność przestrzenną. Duże wycięcie w betonowej konstrukcji pozwala skierować przestrzeń wewnętrzną na mały las ze strumykiem, pomagając zniwelować wyraźną granicę między wnętrzem i jego otoczeniem.
Na parterze nowoczesnej STODOŁY znajduje się kuchnia z salonem i jadalnią, a sypialnia z otwartą łazienką zostały przeniesione do piwnicy. Wejście z kuchnią zostały zorganizowane na poziomie domu wielorodzinnego, ale uniesiona podłoga w jadalni została dopasowana do działki, wydłużając się dzięki dużym drzwiom na taras znajdujący się na tym samym poziomie. Dwa duże okna obrotowe pozwalają niemal zupełnie otworzyć dom od strony północnej i zachodniej.
Oryginalny kształt budynku odzwierciedla również kształt dachu. Jego część płaska przylega do apartamentowca, zmieniając swój kształt nad antresolą, gdzie przybiera formę dachu dwuspadowego.
Kształty i materiały, jakie architekci wybrali do wnętrza domu, nie zwracają na siebie uwagi. Cała drewniana zabudowa, czyli kuchnia, szafki, drzwi i okna, ale także schody, zostały wykonane z jasnego, olejowanego dębu. Panelowy system grzewczy został zintegrowany z betonowymi sufitami, podłogami i ścianami, które działają jak magazyn ciepła. Te betonowe powierzchnie nie wymagały też innych materiałów wykończeniowych, ale zostały wypiaskowane, by podkreślić ich charakter.
Cały koncept architektoniczny opierał się m.in. na unikaniu obróbki chemicznej. W tego powodu, drewniana elewacja nowoczesnej STODOŁY została zakonserwowana poprzez proces karbonizacji. Dzięki temu drewniane deski są nie tylko wodoodporne, ale też mają dużą odporność na grzyby i pleśnie. Cały projekt tworzy wrażenie czystości i minimalizmu.

Lokalizacja: Niemcy
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej