Nowoczesna stodoła

Trzy duże, okrągłe okna wyróżniają się w fasadzie domu, który został zaprojektowany przez firmę Innauer-Matt Architekten.

Projekt o nazwie „Dom z 3 oczami” to dwupoziomowa nieruchomość z widokiem na Dolinę Renu w Austrii. Poza oknami, projekt ten wyróżnia także drewniana elewacja, która częściowo wykonana jest z modrzewiowego gontu przypominającego rybią łuskę.

nowoczesna STODOŁA została zaprojektowana dla czteroosobowej rodziny i powstała w pobliżu wioski Weiler. Kiedyś w tym miejscu istniała farma, ale stary dom uległ zupełnemu zniszczeniu. Regulacje przestrzenne narzucały jednak, by nowy budynek pasował zarówno formą, jak i swą wielkością do swego poprzednika. To tworzyło pewne ograniczenia dla architektów i wymagało szczególnej kreatywności.

- „Nowy dom połączył dwie metody budowlane” – mówią przedstawiciele studia, na czele którego stoją architekci Markus Innauer i Sven Matt. – „W pełni wykorzystaliśmy kubaturę budynku, dodając jedynie charakterystyczną, dodatkową ścianę szczytową”.

Parter, który powstał na betonie, ma elewację z modrzewiowych desek, które w niektórych miejscach przechodzą w listwy stanowiące częściową przesłonę dla pełnych przeszkleń. Ścianę na poziomie wyższym, łącznie ze ścianami szczytowymi, pokrywa natomiast charakterystyczny gont wykonany również z drewna modrzewiowego, który świetnie współgra z miedzianym dachem. – „Z czasem oba materiały pokryją się naturalną patyną” – zaznaczają architekci.

 
Trzy duże okna, czyli oczy domu, wprowadzają do wnętrza naturalne światło oraz imponujące widoki. – „Każde z tych okien skierowane jest w innym kierunku, więc zaprasza do środka inne krajobrazy: góry, dolinę lub drzewa” – wyjaśniają architekci.

Przestrzeń wspólna, która znajduje się tu na pierwszym piętrze, korzysta nie tylko z oryginalnych okien i widoków, ale też z równie oryginalnych kształtów sufitu, który wynika z nietypowej linii dachu. Na środku powstało otwarte palenisko, a obok ustawiono barek, przy którym mieszkańcy mogą sobie przygotować napoje.

Kuchnia oraz jadalnia znajdują się na parterze, w przestrzeni leżącej dokładnie pod salonem. Pomieszczenia te otwierają się na osłonięty taras od południa, wyposażony w drewnianą, wbudowaną ławę.

Samo studio opisuje ten projekt jako „nierzucający się w oczy, naturalny dodatek do otaczającego dom krajobrazu”.

Lokalizacja: Austria
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej