Nowoczesna stodoła

Projekt o nazwie „Cornerstone House” był pierwszym zleceniem tego londyńskiego studia, które powstało w 2014 roku, a obecnie ma już swój oddział także w Sheffield na północy Anglii. Twórcami studia byli Peter Merrett i Robert Houmøller, którzy odpowiadali za renowację starej nieruchomości w londyńskiej dzielnicy Crouch End. Ich pomysł polegał na stworzeniu przestrzeni o podwójnej wysokości i powiększeniu domu o nowoczesną przybudówkę, która wzmacnia więzi mieszkańców ze znajdującym się z tyłu nieruchomości ogrodem.
Wcześniej wnętrze kamienicy było pełne ciemnych i ciasnych pomieszczeń. Głównym celem projektu było więc otwarcie przestrzeni i stworzenie większych, jaśniejszych pomieszczeń, które będą ze sobą lepiej połączone wizualnie, zapewniając też lepszą wentylację domu.

- „Zmiany w układzie okien i ścian w nowych, przecinających się przestrzeniach domu, mają znaczenie nie tylko praktyczne, ale też wprowadzają poczucie dynamiki w całej nieruchomości” – wyjaśnia Houmøller. – „Pomieszczenia są połączone ze sobą wizualnie, ale fizycznie nadal są podzielone. Takie rozwiązanie wprowadza więcej światła oraz wrażenie ruchu, pozwalając jednak zachować poczucie prywatności i podziału przestrzeni.”

Kluczową interwencją architektoniczną w starej kamienicy było stworzenie przestrzeni o podwójnej wysokości, która łączy poziom wejścia z kuchnią i terenem jadalni, które przeniesiono na ten sam poziom co ogród znajdujący się z tyłu domu.

Z nowej antresoli można spoglądać na kuchnię i duże, przeszklone drzwi, które po otwarciu łączą wnętrze z przestrzenią zewnętrzną, wpuszczając do środka sporo światła, które dociera daleko w głąb mieszkania.

Dwa poziomy domu połączono nowymi schodami z drewna i poczernianej stali, których balustrada ciągnie się wzdłuż antresoli, wzmacniając wizualną spójność obydwóch poziomów.

W części tylnej nieruchomości architekci stworzyli nową jadalnię, która mieści się w przybudówce z dwuspadowym dachem. Elewację wykończono tu barwionymi węglem płytami porcelanowymi, a dach przykryto czarną blachą cynkową. Meble i oświetlenie jadalni zaprojektowano przy współpracy z właścicielami.

Przewijająca się ograniczona różnorodność materiałów i wzorów w starych i nowych pomieszczeniach zapewnia poczucie spójności. Architekci zastosowali powtarzający się motyw wzoru tzw. jodełki, którą widzimy szczególnie na podłogach, zarówno drewnianych jak i betonowych. – „Wykorzystanie różnych materiałów, ale stosowanie ich w powtarzającym się wzorze jodełki pozwala zachować różną tożsamość starych i nowych fragmentów, ale cały dom staje się dzięki temu jednością” – wyjaśniają architekci.
Prosta paleta kolorów i materiałów zastosowanych we wszystkich wnętrzach to „ukłon” w stronę stylu edwardiańskiego w architekturze. Białe ściany pięknie łączą się z czarną stalą i malowanym drewnem, podkreślając charakter zarówno dębowych podłóg, jak i tych wykonanych z polerowanego betonu.

Lokalizacja: Londyn, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB