Nowoczesna stodoła

Budynki dają możliwość noclegu osobom odwiedzającym rezerwat przyrody w kanadyjskiej prowincji Quebec.

Projekt o nazwie “Résidence des Stagiaire”s lub “Trainee Residence” znajduje się na terenie 18-hektarowego rezerwatu przyrody o nazwie Jardins de Métis, który znany jest również pod nazwą „Reford Gardens”.
Obydwie konstrukcje zostały obłożone drewnem o ziemistym odcieniu i wykończone są metalowymi dachami. Mają służyć przede wszystkim osobom biorącym udział w międzynarodowym festiwalu, który odbywa się w ogrodach każdego roku. W ramach festiwalu architekci i projektanci z różnych krajów tworzą tymczasowe konstrukcje, które powstają na terenie rezerwatu. Uczestnicy zwykle spędzają w tym miejscu od czterech do dwunastu miesięcy w okresie letnim.

- „Oni zajmują się różnymi dziedzinami, w tym ogrodnictwem, sadownictwem, kształtowaniem krajobrazu, architekturą, projektami graficznymi, sztuką kulinarną, rolnictwem, czy ochroną środowiska” – wyjaśnia Émilie Gagné-Loranger z Atelier Pierre Thibault. – „Pracują na rzecz festiwalu przez pięć dni w tygodniu i spędzają weekendy w okolicy, na plażach, szlakach rowerowych, wspinając się po okolicznych wzgórzach, wędrując po samym rezerwacie lub tutejszych wioskach.”

Architekci z Atelier Pierre Thibault oddzielili różne funkcje nowoczesnej STODOŁY lokując je w dwóch skrzydłach budynków połączonych wspólnym tarasem. W jednym skrzydle mieści się wspólna kuchnia, salon i jadalnia. Ta część ma podwójną wysokość, co sprawia, że wnętrze jest bardziej przestronne. Druga część budynku to sypialnie, podzielone na różnej wielkości pomieszczenia.

We wnętrzach widoczna jest drewniana konstrukcja nowoczesnej STODOŁY, a pełne sęków deski pojawiają się  na podłogach, ścianach i meblach. Tę odsłoniętą konstrukcję budynku stworzył miejscowy stolarz Gervais Pineau, który pracował wraz ze swoim zespołem pracowników. Najpierw zimą zainstalowano podpory konstrukcyjne, a kiedy przyszła wiosna, stolarze przykryli konstrukcję ręcznie wykonanymi panelami, które wcześniej przygotowali w warsztacie Pineau.

Wszystkie meble w częściach wspólnych, łącznie ze stołem w jadalni, wyspą kuchenną i półkami, pasują się do siebie i do najbliższego otoczenia. W skrzydle wspólnym znalazło się jeszcze miejsce na antresolę, gdzie zorganizowano miejsce do pracy.

Sypialnie wydzielono na dwóch poziomach drugiego skrzydła. Na parterze znalazły się trzy proste pokoje z piętrowymi łóżkami i małymi szafami. Duże okna wpuszczają mnóstwo naturalnego światła i wprowadzają krajobraz zewnętrzny do wnętrza. Dodatkowe łóżka wstawiono na piętrze, tworząc tam elastyczną przestrzeń, która będzie pasowała do różnych mieszkańców. Po sezonie festiwalowym budynek ma być bowiem wykorzystywany przez studentów architektury z Université Laval.

Rezerwat Jardins de Métis był kiedyś prywatną nieruchomością należącą do magnata kolejowego George’a Stephena, który przyjeżdżał tu łowić łososie. W latach 1926 do 1958 jego siostrzenica Elsie Reford przekształciła posiadłość w ogród w angielskim stylu. W roku 1962 miejsce to stało się publiczne i w głównej rezydencji stworzono muzeum.

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

 
więcej