Collector’s Retreat, czyli Kryjówka Kolekcjonera

Klienci, którzy trafili do firmy Heliotrope Architects, są właścicielami galerii działającej w Los Angeles, w której wystawiają rożnych artystów z zachodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych. Zgłosili się do architektów, ponieważ chcieli stworzyć dla siebie miejsce ucieczki od pracy, ale nie od sztuki. Poprosili o dom, w którym będzie panowała atmosfera nowoczesnej galerii sztuki, gdzie będzie mnóstwo ścian, na których będzie można prezentować zmieniającą się kolekcję dzieł, jednocześnie podziwiając otaczający dom leśny krajobraz.

Wymagania dotyczące projektu obejmowały stworzenie przestrzeni dziennej z salonem, jadalnią i kuchnią oraz dwóch apartamentów z sypialniami, które będą od siebie maksymalnie oddzielone. Jeden z nich ma być dla klientów, a drugi dla ich dorosłej już córki. Dodatkowe pomieszczenia miały obejmować studio oraz pomieszczenie gospodarcze. Wszystkie te życzenia zostały spełnione na około 150 m2.
 
Budynek stanął na szczycie dość stromego wzgórza na wyspie Orcas w amerykańskim stanie Waszyngton, a lokalizacja zapewnia piękne widoki na wodę od strony południowo-zachodniej oraz znajdujące się po stronie przeciwległej mokradła i lasy. Główna przestrzeń dzienna została zamknięta z dwóch stron apartamentami z sypialniami, skupiając wzrok na osi woda – las. Na zewnątrz powstał jeszcze zadaszony parking, który rozrasta się w większą powierzchnię zewnętrzną stając się idealnym miejscem do zabawy w pochmurne i deszczowe dni. Z kolei położony niżej dodatkowy taras z miejscem na ognisko to doskonałe miejsce do spędzania wolnego czasu w letni dni i wieczory.
 
Architekci odpowiedzieli na życzenie klientów skupiając się zarówno na sztuce, jak i na widokach. Z tego powodu stworzyli projekt, który przypomina proste pudełko i ograniczyli paletę materiałów i barw. Z zewnątrz czarne metalowe panele kontrastują z białym wykończeniem części ścian. Z kolei wewnątrz wszystkie ściany są białe, zyskując elegancji w zestawieniu z blatami z marmuru Carrera i szarym polerowanym betonem. Okna są drewniane i pomalowane na czarno, dzięki czemu od zewnątrz nie rzucają się w oczy, a od środka tworzą piękne ramy dla widoków. Choć budżet tego projektu był dość skromny, udało się go utrzymać dzięki wydajnemu projektowi, prostym detalom i swobodnemu wykorzystaniu szafek z Ikei, które tu nabrały wyjątkowego szyku.

Lokalizacja: Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne