Compact Karst House

Projekt Compact Karst House to współczesna, betonowa interpretacja oryginalnego budynku z dodatkiem technologicznej pomysłowości. Wymagał on przebudowy stojącego tu wcześniej budynku, aby sprostać potrzebom nowych mieszkańców. Oryginalny budynek był mały i jak większość brył w tym regionie praktycznie pozbawiony był okien. Architekci zdecydowali się nie wprowadzać dużej liczby okien, ale w zamian dodali trzy duże okna, które są jednocześnie wyjściem na zewnętrzne patio na parterze. Wygospodarowali również miejsce na świetliki na poddaszu.

Tradycja betonowa w nowoczesnym wydaniu

Jednym z kluczowych zadań było odświeżenie Compact Karst House z zewnątrz przy jednoczesnym zachowaniu jego oryginalnego charakteru. Ta kamienno-betonowa chata stanowi uaktualnienie tradycyjnych domów w regionie, gdzie tradycyjnie używano obfitego wapienia do budowy domów i budynków gospodarczych. Projektując współczesny nowy dom dla młodej czteroosobowej rodziny, Dekleva Gregorič Arhitekti rozpoczął od zwartej, dwuspadowej formy starych kamiennych domów. Ale zamiast układać kamienie, ściany budowano przez wylewanie betonu w formy wyłożone kamieniami. Po wystarczającym nadlaniu betonu usunięto zarówno formy, jak i nadmiar betonu, aby odsłonić kolorowy kamień. Dach jest również betonowy, odlewany w sposób schodkowy, który ma naśladować tradycyjną konstrukcję Krasu.

Architekci zdefiniowali wewnętrzne przestrzenie Compact Karst House, umieszczając dwa drewniane „mini-domy” w kamiennej objętości, po jednym na każdym końcu. Przestrzeń wewnętrzną przekształcono w elegancki i nowoczesny dom rodzinny. Wykończenia to mieszanina drewna, betonu i białych ścian. Widoczne są również niektóre elementy ze stali malowanej proszkowo. Na parterze dwie drewniane konstrukcje zawierają łazienkę i kuchnię z jadalnią, a przestrzeń między nimi wykorzystywano jako salon. W przeciwieństwie do kamiennych domów z przeszłości z małymi oknami, ten ma duże otwory z trzech stron. Takie umiejscowienie otwiera pomieszczenia mieszkalne na malownicze widoki na okolicę i kościół na pobliskim wzgórzu.

Przestrzenie Compact Karst House

Na prywatny górny poziom Compact Karst House prowadzą schody naprzemienne, zaprojektowane jako stos drewnianych skrzynek do przechowywania. Schody prowadzą na poddasze przypominające most, które łączy górne piętra dwóch mini-domów, z których każdy zawiera jedną z dwóch kompaktowych sypialni domu. Okna dachowe w obu sypialniach oferują widok na nocne niebo. Sam most służy jako pokój zabaw dla dzieci, który został otwarty na salon poniżej dzięki zastosowaniu siatki linowej zamiast solidnych balustrad. Betonowym sufitom nadano charakter poprzez zastosowanie surowych szalunków, których usłojenie wyraźnie przeniosło się na gotowy sufit. Domek ma powierzchnię 92 m2.

Lokalizacja: Karst, Słowenia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

CONTRACTORS | Producent betonu architektonicznego

Czytaj więcej

Zobacz podobne