Dom w Benthuizen

nowoczesna STODOŁA pokryta opalanym drewnem i strzechą

Na dużej, bardzo zielonej działce w Benthuizen powstał dom dla młodej i odważnej rodziny. Lokalizacja jest wyjątkowa, ponieważ pomimo położenia pośród gęstej zabudowy, działka jest na tyle duża i ukryta od drogi publicznej, że zapewnia właścicielom prywatność.

Aby nie zaburzać świetnych warunków działki, architekci postanowili zaprojektować dom, skupiony na połączeniu życia codziennego z ogrodem wokół. Postawiono na jak największą liczbę otwartych połączeń. Zewnętrzną część domu wkomponowano w zielone otoczenie, za pomocą użytych materiałów i kształtu bryły.

Prostotę głównej bryły domu rozbudowano o przestrzeń wejściową i część jadalną. Dach dobudowanej części ciągnie się dalej i tworzy werandę przy ścianie szczytowej domu.

Materiał użyty do pokrycia głównej bryły to strzecha, która biegnie pionowo w dół z dachu i przypomina ciepły koc. Drugim materiał elewacyjny stanowi czarne drewno opalane o otwartej, wentylowanej strukturze. Oba materiały razem zapewniają naturalny kontrast i doskonałą integrację domu z jego kontekstem.

Na parterze domu mieszczą się część wejściowa, jadalna, kuchnia oraz salon. Wszystkie te pomieszczenia są otwarte względem siebie. Na piętrze mieszczą się sypialnie i łazienki. W domu znalazło się także miejsce na niestandardowe rozwiązanie w postaci zjeżdżalni.

Szukasz zaufanego dostawcy drewna opalanego? Poznaj ofertę Degmeda i Wood of Fire.
Odwiedź Dziki Dom i wypocznij w sercu Bieszczad w domu w całości pokrytym strzechą!

Lokalizacja: Benthuizen, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne