Domek wakacyjny z widokiem na Vinkeveense Plassen by Finnhouse in Holandia

Domek wakacyjny z widokiem na Vinkeveense Plassen

Ta wyjątkowa lokalizacja z pięknym widokiem na jezioro Vinkeveense Plassen zasłużyła na wyjątkowy architektoniczny dom wakacyjny. Projekt wstępny powstał we współpracy z Thomas Architects. Rezultatem jest nowoczesny domek, w którym dach płynnie przechodzi w ściany jako całość, z kontrastującymi drewnianymi liniami kolumn i listew. Komin wyraźnie wystaje z domu, dzięki czemu dom wydaje się bardziej solidny.

Jednym z punktów wyjścia do tego projektu był widok na jeziora. Realizując w pełni przeszkloną fasadę od strony jeziora, zarówno na parterze, jak i na pierwszym piętrze, można cieszyć się niepowtarzalnym widokiem z pokoi i doświadczyć prawdziwego efektu wewnątrz jak i na zewnątrz.

Zarówno elewacje, jak i dach pokryto czarną opaloną drewnianą deską Shou Sugi Ban. To japońska technika obróbki drewna, w której drewno accoya jest konserwowane poprzez nadanie mu warstwy węgla poprzez spalanie. Nadaje to drewnu wyjątkową strukturę. Ładnie kontrastuje to z kolumnami i listwami, które utrzymano w wyglądzie naturalnego drewna.

Dom jest w pełni elektryczny z kotłem elektrycznym i ogrzewaniem podłogowym na parterze. Dodatkowo dom posiada klimatyzację oraz piec na drewno. Ściany zewnętrzne są paroprzepuszczalne, co zapewnia zdrowy klimat mieszkania.

Szukając opalanej deski, zajrzyj do Wood of Fire i Degmeda. 

Powierzchnia: 140 m2
Lokalizacja: Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne