ell house

Czarna jak smoła

Ell House to projekt łączący ekstrawagancję i minimalizm, ciemną elewację z kontrastującymi, jasnymi wnętrzami.

The Ell House poprzez prostotę i trafność swoich interwencji uwydatnia dziką i kontrastową naturę, która go otacza. Projekt czerpie garściami z tradycji okolicy, w której jest zlokalizowany. Czarna sylwetka, która wyróżnia się na tle równiny, jest inspirowana wiejskim i rustykalnym charakterem hrabstwa Prince Edward. Dwuspadowy dach i  bryła w kształcie litery L nawiązują do architektury wernakularnej. Prostopadły układ brył chroni centralny dziedziniec przed przeważającymi w tym rejonie wiatrami i zapewnia spokojną przestrzeń życiową. Tutaj pojęcie schronienia nabiera pełnego znaczenia, powracając do początków architektury.

Budynek zaprojektowano jako rezydencję wakacyjną. Dom i jego dwa skrzydła oddzielają część prywatną od części wspólnych. Ta programowa prostota sprzyja intuicyjnemu planowaniu przestrzeni. Naturalne materiały i dyskretna kolorystyka harmonizują z minimalistycznym i ciepłym wnętrzem. Otaczającą przyrodę podkreślają duże okna, które zmieniają się w prawdziwe żywe obrazy.

Ciekawi się temat czarnych elewacji? Zobacz więcej projektów z jej zastosowaniem.

Lokalizacja: Ontario, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne