Green Farm

Budynek o nazwie „Zielona Farma”, który powstał w angielskim hrabstwie Oxfordshire, łączy nowoczesne studio i mieszkanie ze starym, zabytkowym budynkiem rolnym. W domu mieszka obecnie była fotografka z Londynu, Caroline Flint, która w 2015 roku zwróciła się do firmy Melt Design Hub z prośbą o zaprojektowanie studia fotograficznego na działce, gdzie stał jej kryty strzechą dom. Kobieta przeprowadziła się właśnie z Londynu i chciała mieć jasną, przestronną przestrzeń, która będzie otwarta na piękne otoczenie. 

Zgodnie z projektem studio znalazło się na miejscu zniszczonych szop rolniczych i oferuje przestrzenie spójne, wypełnione światłem, połączone z miejscem, w którym można przyjąć gości. nowoczesna STODOŁA ma drewnianą konstrukcję i dwuspadowy dach, który pasuje do krytego strzechą budynku, stojącego tuż obok. Taki projekt uzgodniła właścicielka z architektami, aby uzyskać zgodę lokalnych władz, którym również zależało na tym, by nowy budynek tworzył nie tylko nowoczesną, ale też harmonijną całość ze swym zabytkowym otoczeniem.

Osiągnięty rezultat jest wynikiem prac nad miejscem i oczekiwaniami, które w połączeniu stanowiły niemałe wyzwanie. Wewnątrz dom miał oferować możliwość różnych adaptacji dla potrzeb gości i miał mieć liniowo ułożone oświetlenie, które miało podkreślać wyeksponowane prace właścicielki. Architekci Melt Design Hub stworzyli więc dużą, otwartą przestrzeń z wydzielonym aneksem kuchennym, łazienką i licznymi schowkami, które porządkują wnętrze. Dębową konstrukcję domu wzmacnia ukryta stal, która zastąpiła potrzebę stosowania tradycyjnych, krzyżowych belek, które wymagane by były w budynku o takich rozmiarach. Dzięki temu główna przestrzeń wewnętrzna może pozostać czysta, bez dodatkowych podpór, a wysoki sufit stanowi jej dodatkową ozdobę.

Na etapie projektu okazało się też, że nowy budynek będzie czymś więcej niż tylko samym studiem fotograficznym. Na antresoli wykorzystano więc dodatkową przestrzeń na stworzenie pięknej, wygodnej sypialni oraz miejsc wypoczynkowych dla ewentualnych gości, a na parterze powstał wygodny pokój dzienny z kominkiem opalanym drewnem. Przez szklane ściany można podziwiać wiejskie otoczenie domu, a w lecie wyjść bezpośrednio na wyłożony płytami kamiennymi taras.

Cały projekt tworzy spójną, jasną i nowoczesną przestrzeń nie tylko do pracy, ale też do życia. Jak podsumowuje zadowolona właścicielka: „Kocham tę nową przestrzeń, jest dokładnie tym, o czym marzyłam. Wciąż planuję wykorzystywać ją na potrzeby moich fotografii, ale to miejsce jest tak piękne, że korzystanie z niego tylko w tym celu byłoby marnotrawstwem.” 

Lokalizacja: Oxfordshire, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne