Hybrydowy projekt duńskiej firmy Henning Larsen

Hybrydowy projekt duńskiej firmy Henning Larsen

Henning Larsen zaprezentował „Fritz Hansen Pavilion”, zaprojektowany w sposób zrównoważony na imprezę 3daysofdesign w Kopenhadze. Pawilon, położony w Grønnegården w Designmuseum, został zachowany w skandynawskim podejściu, skupionym wokół światła dziennego, przy użyciu materiałów o niskiej zawartości węgla i zrównoważonych zasadach projektowania. Pawilon jest przeznaczony do demontażu, dzięki czemu jego materiały mogą być ponownie wykorzystane w innym miejscu. Pawilon był otwarty dla publiczności przez 3 dni projektowania 15-17 czerwca, a następnie będzie używany przez Designmuseum Danmark do połowy jesieni.

Pawilon zbudowany jest ze znormalizowanych części skręcanych ze sobą, co pomaga uprościć i przyspieszyć proces demontażu. Wszystkie jego części można ponownie wykorzystać i w razie potrzeby ponownie złożyć w mniejszym rozmiarze. Projekt pawilonu to prosta, przypominająca muszlę konstrukcja. Przepuszcza światło dzienne i otaczający krajobraz, tworząc ekskluzywną oprawę dla ekspozycji mebli Fritza Hansena. Zgodnie z nordyckim podejściem prostota, naturalne elementy i wysokiej jakości materiały to kluczowe elementy projektu konstrukcji.

Przez całe lato przestrzeń będzie służyć jako platforma pozalekcyjna dla kilku inicjatyw, takich jak szkoły letnie, wystawy i warsztaty, w których odwiedzający i mieszkańcy będą mogli uczestniczyć i spotykać się z kreatywną społecznością. Designmuseum Danmark od lat 20. XX wieku mieści się w jednym z kopenhaskich rokokowych budynków. Pierwotnie zbudowany w 1752 roku jako Królewski Szpital Frederika, przestrzeń ponownie wykorzystano w 1926 roku jako muzeum przez architektów Ivara Bentsena i Kaare Klinta. Teraz pawilon Fritza Hansena przedstawia nowoczesne spojrzenie na swoje historyczne otoczenie.

Lokalizacja: Kopenhaga, Dania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne