nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

BOARD + BATTEN

O inspiracji

Projekt o nazwie „Board + Batten” (czyli „Deska + Listwa”) został zaprojektowany przez firmę Birdseye i zrealizowany w Plymouth w amerykańskim stanie Vermont.

Dom znajduje się w rejonie Gór Zielonych i jest przestronnym domem dla gości, ulokowanym na skraju starego lasu z widokiem na prywatną łąkę. Do domu prowadzi wąska ścieżka, a sam budynek zapewnia prywatność, spokój i bliski kontakt z piękną przyrodą.

Dom został zorganizowany na symetrycznym planie litery „T”, gdzie sypialnie znajdują się bliżej lasu, a przestrzenie dzienne wychodzą w stronę łąki.
Inspiracją dla nazwy projektu były główne elementy elewacyjne, czyli deski i listwy, które są powszechnie stosowane w tym regionie ze względu na trwałość i funkcjonalność. W tym przypadku architekci zastosowali nieco żartobliwy układ drewnianych, malowanych desek, zestawiając je z lustrzaną, polerowaną stalą nierdzewną i z oknami oraz dużymi przeszkleniami, które rozplanowano w staranny sposób. Elewacja, która miejscami jest ciemna, przezroczysta lub lustrzana, tworzy w całości bogatą w tekstury powierzchnię, perfekcyjnie integrując ją jednak z otoczeniem.Czarny metalowy dach z łączeniem na rąbek stojący rozciąga się w różnych płaszczyznach i kierunkach. Jego idealne i eleganckie wykończenie stanowi doskonale wykonane podbicie z drewna cedrowego, pasującego do cedrowych tarasów znajdujących się poniżej.

Wnętrze definiuje minimalistyczna paleta materiałów, która obejmuje podłogi z polerowanego betonu, malowane na biało ściany, detale z czerwonego drewna cedrowego oraz wykonane na zamówienie łóżka i szafki. Całość nawiązuje do projektów z połowy ubiegłego wieku, ale ma charakter nowoczesny i bez wątpienia przytulny.

Lokalizacja: Plymouth, Vermont, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA