nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Castromao House fuzją liczby trzy

Kategorie: Domy kamienne

O inspiracji

Renowacja obejmuje trzy sąsiadujące ze sobą budynki w wiejskiej osadzie Castromao, należącej do prowincji Ourense. Celem jest przekształcenie starych, obecnie opuszczonych i mocno zdegradowanych domów chłopskich w mieszkania. Wszystko poprzez aneksję trzech przestrzeni, które pierwotnie były niezależne tworząc jedną przestrzeń Castromao House. Powierzchnia działki sięga łącznie 150 metrów kwadratowych z podziałem na parter i pierwsze piętro.

Połączenie trzech brył

Część środkową Castromao House z jednej strony połączono z częścią zachodnią, a z drugiej połączono drewnianą, zadaszoną kładką. Takie rozwiązanie pozwala na bezpośrednią fuzję trzech dotychczas niezależnych brył. Jednocześnie umożliwiając przejście naziemne w kierunku północ-południe między frontem a tyłem działki.

Struktura funkcjonalna bryły pozwala na wyraźne rozróżnienie prywatnych przestrzeni użytkowych na pierwszym piętrze i wspólnych na parterze. W związku z tym, na pierwszym piętrze znajduje się sypialnia i łazienka w części środkowej i wschodniej. Z kolei kuchnia i salon w części zachodniej. Ta połączona przestrzeń kuchni i salonu stanowi idealne przejście pomiędzy prywatnymi przestrzeniami na piętrze a częścią wspólną na parterze. Obydwie kondygnacje łączy klatka schodowa. Niższe piętro składa się z przytulnego salonu. Dopełnieniem funkcjonalności Castromao House jest dodatkowa przestrzeń na parterze części centralnej. Mieści ona bowiem pomieszczenia socjalne.

Castromao House – technikalia

W Castromao House zachowano i częściowo ulepszono kamienne ściany obecne w trzech częściach budynku. Oczyszczono oraz ofugowano zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrzne części murów kamiennych. Z pełnym poszanowaniem ich pierwotnego rozmieszczenia i struktury, stając się tym samym osią, wokół której obraca się interwencja.

Część zachodnia i środkowa są wspólnie zadaszone ciągłym dachem. Płaskim po stronie północnej i uskokowym po stronie południowej w celu dostosowania go do różnicy między kondygnacjami. Natomiast dwuspadowy dach zachował się we wschodniej części, ponieważ stanowi niezależne pokrycie. Całą powierzchnię dachu pokryto lokalnym czarnym łupkiem, zapewniającym jednorodność zintegrowanego budynku. Dzięki łupkowi Castromao House cechuje spójność z lokalnym środowiskiem kulturowym i przyrodniczym.

Dwie główne elewacje doskonale odzwierciedlają warunki klimatyczne, na jakie są narażone. Północna fasada jest bardziej nieprzejrzysta, jednolita i ma kilka małych otworów. Z kolei południowa jest otwarta szerokimi przeszklonymi galeriami, aby jak najlepiej wykorzystać pogodę.

Lokalizacja: Castromao, Hiszpania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy