Przekształcenie, powiększenie i unowocześnienie – to cele, które przyświecały temu projektowi

    O inspiracji

    Przekształcenie, powiększenie i unowocześnienie – to cele, które przyświecały temu projektowi. Architekci zdecydowali się na nałożenie „płaszcza”, który przykrył istniejący tu wcześniej budynek.Wymiary nowego budynku zostały zdefiniowane przez stalową konstrukcję. Pomiędzy starym murem z cegły, a nowym „płaszczem” budynku poprowadzono schody na antresolę. Tu znalazły się też przestrzenie do przechowywania. Wolumetryczne połączenia między dawnymi drzwiami i oknami a ich obecnymi kształtami przyjęły formę „metalowych koszy”. Ukształtowano je tak, by tworzyły poetycką wręcz perspektywę. Różne przestrzenie pozwalają krawędziom starych przęseł łączyć się z nowymi, powiększonymi.

    Architekci zdecydowali się na zastosowanie stali CORTEN. Wybrali ją zarówno ze względu na jej właściwości konstrukcyjne, jak i na pojawiającą się z czasem patynę.

    Lokalizacja: Queue-du-Bois, Belgia
    Powierzchnia: 280 m²
    Tekst: nowoczesna STODOŁA

    Partner