nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Elmhurst House edwardiańskim bliźniakiem

Kategorie: Wnętrza

O inspiracji

Elmhurst House w stylu edwardiańskim, położony przy szerokiej i pełnej zieleni ulicy w Kew, przeniesiono w XXI wiek. Naturalnie zachowując jednocześnie nienaruszone dziedzictwo. Odnowiony w latach 90. w stylu „faux edwardiańskim” przez obecnych właścicieli, wymagał gruntownego remontu. „Moi klienci mieszkali w Papui Nowej Gwinei przez prawie 20 lat, wynajmując to miejsce podczas ich nieobecności” – mówi architekt Rebecca Naughtin. „Dopiero po powrocie (w 2017 r.) zależało im na wprowadzeniu poważnych zmian” – dodaje.

Pomysł na Elmhurst House

Zalecenie architektoniczne od pary dotyczyło wspólnego mieszkania na planie otwartym z dodatkiem na pierwszym piętrze. Unikając typowej reakcji dużego szklanego współczesnego pudełka przymocowanego z tyłu, Naughtin wzorowała się na skośnej linii dachu z epoki. Ponieważ podwórko Elmhurst House zorientowano na południe, konieczne było również wprowadzenie północnego światła. I chociaż ta nieruchomość nie jest wymieniona na liście dziedzictwa kulturowego, Naughtin miała na uwadze, aby nie „przyćmić” rozbudowy pierwszego piętra w tym ulicznym krajobrazie. Jedynym znakiem wprowadzonych zmian jest czarna tonacja drzwi oraz okien wychodzących na balkon z sypialni na piętrze.

Przestrzeń i materiały

Drewno znalazło szerokie zastosowanie w projekcie Elmhurst House. Zarówno na podłogach i detalach z epoki, jak i w nowej stolarce. Główna łazienka, która kiedyś była sypialnią, wciąż ma edwardiański płaszcz i kominek. Jednak nie chcąc pozostać w przeszłości, bryła mieści nową toaletę z wolnostojącą wanną. Ten sam poziom szczegółowości można zaobserwować w kuchni i salonie. Z drewnianymi półkami osadzonymi w ławce na wyspie, a także używanymi w salonie jako pudełka do ekspozycji pamiątek właściciela. „Wiele stolarki zaprojektowaliśmy tak, jakby były to meble wolnostojące, nie różniące się od podejścia edwardiańskiego, ale w sposób współczesny”. Inne artykuły stolarskie pokazują bardziej przemyślane podejście do współczesnego życia. Szafy w stylu edwardiańskim już dawno zniknęły, a miejsce na przechowywanie stworzono w korytarzu z ciągłą linią szaf w zabudowie.

Zabudowa bliźniacza

Chociaż Elmhurst House jest w zabudowie bliźniaczej, skorzystano z tego, że ma prawie dwa metry szerokości wzdłuż boku, dzięki czemu wymiary nieruchomości są znacznie większe. Inne prace obejmowały nowe ogrodzenie frontu oraz wymianę oryginalnych desek w elewacji frontowej. „Nadal ma ten silny edwardiański charakter, ale jak widać, jest dopasowany do pary, która chce połączyć się z ogrodem i na zewnątrz”, mówi Naughtin, wskazując na ławę kuchenną, która rozciąga się przez duże szklane drzwi przesuwne na taras, wraz z wbudowanym grillem. A kiedy drzwi pozostają otwarte, granice między wnętrzem i na zewnątrz są jeszcze bardziej zamazane.

Lokalizacja: Victoria, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA