nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Prefabrykowany dom, który nie zakłóca wzrostu dzikiej flory

Kategorie: Domy modułowe

O inspiracji

Ten dom zlokalizowany jest tuz nad brzegiem jeziora Colico pośrodku lasu „hualles” i „ulmos”. Ponieważ właściciele nie chcieli zbytnio ingerować w środowisko naturalne tego miejsca, dom zbudowano na podstawie, która umożliwia dalszy wzrost dzikiej flory.Projekt rozpoczyna prostokątna, zorientowana na północny-wschód bryła, która w pewnym miejscu „łamie się” i oddziela w celu ochrony rosnących tam od lat drzew. W efekcie całośc domu to dwie połączone ze sobą, równoległe bryły. Korzystając leśnej polany, która znajduje się w tym miejscu, urządzono tam ogród. Dzięki tej szczelinie do wnętrza domu dostaje się także więcej naturalnego światła.

Układ domu urzeczywistnia dwie koncepcje. Po pierwsze „rodzinne wakacje” i potrzeba zarówno dużych przestrzeni, jak i miejsc prywatnych, całkowicie niezależnych od siebie. Wewnętrze dziedzińce służą do oddzielenia tych stref. Druga koncepcja dotyczy możliwości adaptacji zastosowań. Biorąc pod uwagę fluktuację użytkowników, zdefiniowano cztery obszary: rodzina, rodzice, dzieci i goście. Wszystkie zostały rozmieszczone w dwóch tomach, które są połączone ze sobą przeszklonymi mostami wewnętrznymi, które przecinają las. Lokalizacja każdego obszaru jest zgodna z widokami miejsca i wymaganiami dotyczącymi światła słonecznego w zależności od godzin użytkowania. W ten sposób z pokoi pozostało poranne słońce, a pomieszczenia ogólnodostępne z południowym i popołudniowym słońcem.

Jeśli chodzi o materialność, punktem wyjścia projektu był pomysł spalonej kłody, której kora chroni jej wnętrze. Ekstrapolując ten obraz do domu, metaliczna okładzina chroni acetylowane drewno elewacji pośrednich i sosny ścian wewnętrznych.

Wreszcie, konstruktywnie, dom składa się z betonowej podstawy, która pochłania nachylenie terenu, przepuszczając las i jednocześnie izolując podłogę od wilgoci z gleby. Na tym cokole znajduje się szereg prefabrykowanych paneli drewnianych i ram, które konfigurują strukturę i geometrię domu. Prefabrykacja ta pomogła skrócić czas budowy pomimo złożoności związanej z wykonaniem nieregularnych ram, które tworzą główną kubaturę oraz przerw w dachach zaprojektowanych tak, aby umożliwić oglądanie listowia drzew od wewnątrz i jednocześnie umożliwiając dopływ naturalnego światła do wszystkich obszarów domu.