nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Zimowy raj w Górach Skandynawskich

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Ta wąska chata, położona w krajobrazie na szczycie Kvitfjell („Białej Góry”) w Norwegii, rozciąga się na 26 metrów i obejmuje widoki na okoliczne szczyty górskie i horyzont w kierunku południowo-zachodnim. Wykorzystując tradycyjne metody konstrukcji, cały domek zbudowano z lokalnego drewna sosnowego.Norweski architekt Erling Berg po latach pracy w Mork Ulnes Architects otworzył własną pracownię architektoniczną. Jego pierwszym projektem jest przytulny domek o minimalistycznej skandynawskiej estetyce i przemyślanym ekologicznym podejściu.

Nazwany na cześć swojej lokalizacji domek Kvitfjell znajduje się na wzniesieniu, które inwestorzy starannie i świadomie wybrali. Decyzja padła dokładnie na tę lokalizację, z uwagi na pobliskie, światowej klasy stoki narciarskie.  Fenomenalne widoki na dramatyczne pasmo górskie Parku Narodowego Jotunheimen tylko utwierdziły ich w przekonaniu.

Oprócz widoków krajobrazowych wytyczne projektowe wymagały stosunkowo kompaktowej konstrukcji. „Celem tego projektu było maksymalne zmniejszenie powierzchni chaty. Chodziło o to, aby utrzymać koszty budowy na niskim poziomie, przy jednoczesnym zaspokojeniu programowych potrzeb rodziny. Mimo to, wewnątrz znalazło się miejsce dla czterech sypialni, dwóch łazienek, sauny oraz przestronnego i otwartego salonu z jadalnią otwartego do kuchni”, wyjaśnia Berg.

Aby uzyskać wrażenie przestronności w salonie i jadalni na planie otwartym, Berg czerpał inspirację z projektu Franka Lloyda Wrighta. Ten wykorzystał „galerię”, niski korytarz wejściowy, który prowadzi do sklepionego pokoju, który wydaje się wyższy i bardziej otwarty.

Zewnętrzną część, zarówno ściany, jak i dach obłożono surowymi panelami drewnianymi. Te z czasem naturalnie zszarzeją. Całe wnętrze wyłożono sosną olejowaną na biało – pozwoli to na rozjaśnienie pomieszczeń w ciemniejsze zimowe godziny. Każdy główny pokój w domku ma widok na południowy zachód. Sypialnie i łazienki są dyskretne i wraz ze schowkami ukryte w ścianach, pozostawiając więcej miejsca na otwartą kuchnię, jadalnię i pokój rodzinny.

Zgodnie z topografią działki, główne przestrzenie mieszkalne i łazienka są obniżone w krajobrazie ze sklepionymi sufitami, tworząc przestronną atmosferę. Zimna aura na zewnątrz łączy się z ciepłym wnętrzem przez duże okna.

Lokalizacja: Oppland, Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA