nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Minimalna ingerencja w budynek

O inspiracji

Renowację dawnej STODOŁY na żyto przeprowadzono w ramach projektu ponownego funkcjonowania alpejskiej osady Alpisella. Projekt miał na celu stworzenie innowacyjnego obiektu noclegowego o nazwie Selucente. Wioska położona jest na wysokości 1000 metrów n.p.m.w Alpach Liguryjskich, na granicy Ligurii i Piemontu.

Prace renowacyjne doprowadziły do ​​wymiany starego pokrycia dachowego, wzmocnienia konstrukcji muru oraz budowy nowej wewnętrznej antresoli przeznaczonej na sypialnię. Konstrukcję nowego dachu wykonano z drewna i zwieńczona izolacją z włókien drzewnych. Zamkniętą ją w podwójnym poszyciu; pokrycie zewnętrzne wykonane jest z blachy falistej corten.

Osiągnięcie minimalnej wysokości wewnętrznej było możliwe dzięki zbudowaniu dwóch nowych pełnowymiarowych lukarn z widokiem na Upper Tanaro Valley od południa i las od północy.

Lokalizacja: Alpy Liguryjskie, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy