nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Nowa STODOŁA

O inspiracji

Ten dom w stylu nowoczesnej STODOŁY został zaprojektowany przez firmę RIOS i powstał w Santa Monica w Kalifornii.

To elegancka interpretacja klasycznej, rodzimej formy architektury, która została całkowicie odmieniona, by dopasować ją do współczesnego stylu życia. Duża przestrzeń znajdująca się w „sercu domu” nawiązuje do dużej przestrzeni STODOŁY i minimalistycznych form, ale elegancja i doskonałej jakości detale otwierają wnętrze na różnego rodzaju aktywności – od codziennego, rodzinnego życia po gustowne przyjęcia dla większej liczby gości.

Firma RIOS opracowała gruntowną renowację eklektycznego „dworu” pochodzącego z lat 1980-tych, powiększając go tak, by spełniał wszelkie oczekiwania obecnych właścicieli. Dom stał się elegancką, nowoczesną STODOŁĄ, w której nie tylko doskonale prezentuje się kolekcja dzieł sztuki właściciela, ale też można w nim płynnie połączyć przestrzenie wewnętrzne z zewnętrznymi.
Ze starego projektu została zachowana lokalizacja domu na działce oraz wysokość i nachylenie dachu. Uproszczono natomiast sam układ domu, aby ułatwić komunikację, podkreślić niektóre przestrzenie, wprowadzić do wnętrza lepsze widoki oraz udoskonalić połączenie wnętrza z otoczeniem domu.Stary dom był dobrze umiejscowiony na działce, a jego orientacja pozwalała wprowadzić do środka bezpośrednie widoki na zielony ogród i preferowane otoczenie. Z tego powodu architekci zdecydowali się nie zmieniać ogólnej pozycji budynku. Powstały natomiast nowe elementy, a  bryła uległa całkowitej zmianie. Duże okna zamknięte w stali pojawiły się w przybudówkach, które powstały po stronie południowej i północnej domu, dzięki czemu przestrzenie wewnętrzne otwierają się na duże trawniki. Odbudowano oryginalne, murowane kominy, dzięki czemu spełniają one obecne normy sejsmiczne, a rynny ukryto w taki sposób, by nie zaburzały zwartego profilu budynku.

Starannie dopracowany projekt stał się współczesną formą rodzimej architektury, która spójnie łączy nowoczesną prostotę z przejrzystością przestrzeni.
Stonowane szarości dachu oraz elewacji zastąpiły wcześniejsze surowe kamienie. Nowe przeszklenia osłonięto przed bezpośrednim działaniem słońca dzięki zastosowaniu pionowych, aluminiowych elementów, które tworzą rodzaj ciągłych, dwupoziomowych rolet, jednocześnie zapewniając domownikom większą prywatność.

Lokalizacja: Santa Monica, Kalifornia, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA