nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

OPO_dom od Barchitecture

Kategorie: Z Polski

O inspiracji

OPO_dom to projekt, który łączy w sobie pojęcie indoor-outdoor living. Jego głównym założeniem jest stworzenie zielonej enklawy, wśród podmiejskiej zabudowy. Projektowany budynek został zlokalizowany w centralnej części działki, w otoczeniu zieleni. Dzięki temu zabiegowi, mogliśmy zapewnić Inwestorom maksymalną prywatność. Dom wyróżnia się nietypową bryłą, co sprawia, że prezentuje się wyjątkowo oryginalnie.

Forma budynku opiera się na archetypie klasycznego, prostego domu przekrytego dwuspadowym, symetrycznym dachem, o kącie nachylenia 40 stopni. Nie posiada okapów wysuniętych poza lico ścian, co dodatkowo nadaje bryle nowoczesnego wyglądu.

Budynek charakteryzuje prostota z symetryczną bryłą, o rzucie w kształcie litery C oraz sercem w formie otwartego, słonecznego atrium. Dzięki takiemu ukształtowaniu obiektu, powstała dla mieszkańców przytulna, prywatna strefa z tarasem i basenem zewnętrznym. Skrzydła budynku pomagają w utrzymaniu prywatności. Z trzech stron osłaniają taras, tworząc w nim enklawę spokoju.

Duże przeszklenia oraz wykończenie elewacji i dachu mikrocementem, dodatkowo nadają budynkowi nowoczesnego charakteru. Znajdujący się w kalenicy dachu, przestronny świetlik, tylko potęguje ten efekt. Przeszklenie w tym niecodziennym miejscu wprowadza do wnętrza dużo dziennego światła. Od wewnętrznej strony budynku, tuż nad częścią tarasu, został zaprojektowany dach zielony, który zapewnia bufor wody deszczowej, oczyszcza powietrze, obniża temperaturę otoczenia, reguluje temperaturę w pomieszczeniach, oszczędza energię i wpływa przede wszystkim na bioróżnorodność systemu przyrodniczego.

Cały program funkcjonalny domu znajduje się na parterze. W budynku zostało wydzielonych kilka stref. Strefa dzienna z salonem i otwartą kuchnią, do której przylega spiżarnia, zlokalizowane jest w centralnej części obiektu. Strefa nocna z sypialniami, garderobami i łazienkami dla całej rodziny i gości zajmuje lewe skrzydło. Prawe skrzydło mieści w sobie część biurową, która przylega do strefy SPA. W budynku znalazło się również miejsce dla strefy gospodarczej z dwustanowiskowym garażem i kotłownią.

Wszystkie powyższe rozwiązania w zakresie formy i funkcji sprawiają, że budynek, jako całość stwarza idealne warunki do życia i wypoczynku dla swoich mieszkańców, jednocześnie doskonale wpisując się w otoczenie i okoliczną zabudowę bez ingerencji w istniejące pierzeje ulic.

Spodobał się Wam projekt OPO_dom? Więcej projektów od pracowni Barchitecture zajdziecie w ich zakładce na nowoczesnej STODOLE lub na ich mediach społecznościowych – Instagramie oraz Facebooku.