nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Budynek pół na pół

O inspiracji

Pracownia Anders Berensson Architects zaprojektowała budynek, który jest w połowie biurem, w połowie miejscem spotkań na świeżym powietrzu w Królewskim Parku Narodowym Norra Djurgården w Sztokholmie.

Pomysł

Budynek zbudowano w konstrukcji z drewnianych belek. Całość podzielono na część górną- wypełnionych panelami ściennymi i szkłem i otwarta część dolną. W ten sposób udało się stworzyć chronioną przed warunkami atmosferycznymi przestrzeń zewnętrzną. Budynek stanowi przedłużenie istniejącego budynku biurowego będącego siedzibą szwedzkiej firmy outdoorowej i obuwniczej Lundhags. „Budując w królewskim parku narodowym staraliśmy się wykonywać jak najmniej wykopalisk. Dlatego postanowiliśmy zaprojektować dom na drewnianych słupach stojących na pochyłym terenie.”- mówią zgodnie inwestorzy i architekci.

Górna część domu nawiązuje kształtem do istniejącego budynku z lekkim pochyleniem w kierunku krajobrazu. Ta skierowana w stronę lasu część, zagląda poniekąd w korony i pnie starych drzew, tworząc uczucie spokoju. Dolna część to betonowy „amfiteatr” wylany na istniejącym terenie. Od strony zbocza, dolna część jest zamknięta od drogi na północy i otwarta w kierunku lasu, a jednocześnie opadająca odrobinę i w kierunku sceny na imprezy plenerowe.

Wykonanie

Projektując strukturę biurowo-zewnętrzną w lesie staraliśmy się znaleźć równowagę między biurowcem o surowej geometrii a tradycyjną chatą. Postanowiliśmy naśladować kształt istniejącego budynku, ale zaprojektowaliśmy go w drewnianej konstrukcji szkieletowej. Podstawową konstrukcję wykonano z belek i filarów z drewna klejonego warstwowo. Drewniana ramę wypełniono następnie szklanymi oknami, ścianami z paneli drewnianych lub pozostawionymi otwartymi wzmocnionymi drewnianymi krzyżami. Wszystkie materiały od wewnątrz wykonane są z drewna, sufit z desek sosnowych, ściany ze sklejki sosnowej. Podłoga wykonana jest jako siatka instalacyjna, gdzie prąd i dane są instalowane pod siatką świerkową otaczającą deski dębowe.

Wszystkie detale są proste, w drewnie lub stali malowanej na czarno. Okna wyfrezowano w drewnianych słupach i belkach, wszystkie lampy wyłożono tym samym drewnem, co sufit, na którym je osadzono. Większość mebli powstaje z pozostałości z placu budowy. Stoły wykonano z tych samych arkuszy sklejki, co okładzina ścienna. Salon wykonano z  drewna klejonego warstwowo i innych desek. Krzesła pokryto skórą do butów z fabryki w Lundhags. Wszystkie detale wykonane ze stali, pomalowano na czarno. Z zewnątrz czasami przypominają zwierzęta zamieszkujące Królewski Park Narodowy.

Lokalizacja: Sztokholm, Szwecja
Tekst: nowoczesna STODOŁA