NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Quarry Studios – dopasowany do kontekstu miejsca

O inspiracji

Nisko osadzony budynek, którego projekt został z ogromną dbałością dopasowany do kontekstu miejsca – dawnego kamieniołomu otoczonego gęstym lasem – to nowa, szkocka siedziba firmy architektonicznej Moxon Architects. Architekci firmy dopracowali swój projekt do ostatniego detalu, tworząc Quarry Studios, czyli miejsce repezentujące prywatne i publiczne aspekty działalności firmy, zachęcające do współpracy i koncentracji.

Nowa siedziba powstała w niezwykłym miejscu uznawanym za tzw. Site of Special Scientific Interest, czyli w miejscu o szczególnym znaczeniu naukowym, znajdującym się na terenie szkockiego Parku Narodowego Cairngorms. Budynek, zorganizowany wokół dwóch betonowych monolitów, ma powierzchnię 401 m² i mieści studia architektów oraz przestrzenie wspólne, w tym kafejkę.

Sam projekt miał być odpowiedzią na rozwój firmy w ostatnich latach, przedstawiając najważniejsze jej zasady. Koncept projektu opierał się na zakotwiczeniu budynku w krajobrazie z wykorzystaniem dwóch głównych elementów: wysokiego, betonowego komina, który stanowi kontrapunkt dla niskiego dachu oraz masywnej ściany z drewna, która przecina każdą bryłę budynku. Wokół nich powstała hybrydowa stalowo-drewniana rama, dach pokryty blachą oraz ściany z czarnego drewna. Budynek z nietypowym, jednospadowym dachem został ukryty w niecce kamieniołomu z linią dachu ustawioną równolegle do krawędzi skarpy biegnącej powyżej. Dach każdej bryły dopasowuje się do bocznych skarp kamieniołomu i otwiera się od środka działki jednopiętrową, zadaszoną kolumnadą.

Każda przestrzeń wewnętrzna ma w tym projekcie swój odpowiednik zewnętrzny o powiązanych cechach. Poszczególne elementy tworzą plan na przemian introwertyczny, ekspansywny, zacieniony, prywatny lub dostępny publicznie w zależności od funkcji. W ten sposób jedno z prywatnych biur łączy się np. z dziedzińcem obsadzonym rodzimymi gatunkami roślin tolerującymi cień. Kolejne studio z wysokim przeszkleniem łączy się z tarasem na dachu. Wprowadza do wnętrza północne światło, zapewniając widoki na szczyt kamieniołomu i otaczającą go linię drzew.

Przecinające się drewniane ściany, które wyznaczają plan budynku, powstały z kawałków daglezji dostarczanych na miejsce w kawałkach o długości 4,8 m. W pobliżu kamieniołomu znajduje się kilka specjalistycznych składów drewna, które lokalnie ścinają i sezonują drewno. Na miejscu drewniane bele były frezowane, kształtowane i strugane, zanim nadano im ostateczny kształt, zamieniając je w jeden z motywów przewodnich projektu. Stworzona z nich drewniana ściana organizuje obszary wewnętrzne i zewnętrzne, zapewniając im jednak wizualną ciągłość.

Poszanowanie terenu

Po zamknięciu kamieniołomu miejsce, na którym teraz stanął budynek, zamieniło się w rumowisko i tak funkcjonowało przez kilkadziesiąt lat. Z tego powodu projekt obejmował także rekultywację otaczającego pracownię krajobrazu. Działania, które podjęto obejmowały bezpieczne usunięcie gruzu, ochronę samosiewnej brzozy, rewaloryzację i wymodelowanie ukształtowania terenu. Wszystko w celu powiązania go z otoczeniem, a także dosadzenie rodzimych roślin i młodych drzew. Na całym terenie posadzono np. specjalnie pozyskiwane sadzonki jałowca, które licznie występują w okolicznych lasach. Woda deszczowa z dachu studia kierowana jest na nowe torfowiska i tereny podmokłe leżące w centrum działki. Uzdatnianie terenu polegało w tym przypadku na ponownym „zdziczeniu” scenerii w miejscach, w których było to możliwe.

Miejsce pracy

Brak oddzielnych pomieszczeń w głównych obszarach roboczych jest konsekwencją dążenia firmy do stworzenia równej hierarchii, choć uznaje ona potrzebę prywatności. W całym budynku znajdują się przestrzenie robocze, które mogą wygodnie pomieścić 25 członków personelu firmy.

Quarry Studios ma lekką, hybrydową, stalowo-drewnianą konstrukcję, którą stworzono z myślą o wielkości budynku, jej prostym montażu i zminimalizowaniu fundamentów. Odzwierciedlając nacisk na długowieczność, trwałość i niskie zużycie energii podczas użytkowania, budynek jest doskonale izolowany, a projekt obejmuje tzw. Ground Source Heat Pump, czyli geotermalną pompę ciepła, której otwór sięga 250 m w głąb granitu.

Specjaliści z Moxon Architects stworzyli sobie idealne warunki do kreatywnej pracy, uwzględniając też konieczność krótkiego oderwania się od zajęć, w czym pomaga piękne, naturalne otoczenie. W budynku powstała też publiczna kawiarnia, która otwarta jest przez 6 dni w tygodniu przez cały rok, oferując swym gościom proste menu, bazujące na lokalnych składnikach o wysokiej jakości.

Lokalizacja: Szkocja
Tekst: nowoczesna STODOŁA