nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Tachikawa ANNEX House

Kategorie: Wnętrza

O inspiracji

Projekt o nazwie Tachikawa ANNEX House stanowi aneks do budynku głównego, które studio MDS zaprojektowało około 10 lat temu jako siedziba firmy odzieżowej i dom właściciela. Witryna rozciąga się na kilka stref, co prowadzi do różnych zmian w strukturze lub wysokości. Wybór architektów, w przeciwieństwie do pięciopiętrowego budynku głównego RC, który wznosił się pionowo, polegał na zaprojektowaniu lekkiego, drewnianego budynku w poszerzonym obszarze z tyłu działki, w kategorii I wyłącznie strefy mieszkalnej o niskiej zabudowie.

Szkielet Tachikawa ANNEX House

Odsłonięta drewniana konstrukcja szkieletowa składa się z dolnej konstrukcji z dwukondygnacyjnymi słupkami. Ponadto, szkielet dopełnia konstrukcja dachu z drewnianymi rozpórkami 90 na 90 mm, które podtrzymują płatwie, przesuwając się pod kątem i tworząc powierzchnie HP. Te dwie konstrukcje — dolna i dachowa — wraz z przechodzącą między nimi ramą podłogową tworzą wyjątkową i obszerną przestrzeń na każdym poziomie Tachikawa ANNEX House.

Parter przeznaczono na magazyn oraz studio fotograficzne, natomiast piętro to drugi dom właściciela. Zoptymalizowany do tego celu, poziom gruntu ma mniej otworów, aby wpuścić do ciemnej przestrzeni tylko skromne światło. Natomiast górna kondygnacja posiada pełne otwory, aby doświetlić przestrzeń mieszkalną.

Biorąc pod uwagę, że główna fasada Tachikawa ANNEX House znajdowała się na zachodzie, architekci musieliśmy radzić sobie z ekspozycją wystawioną na słońce pod małym kątem. Jednak to nie koniec wyzwań. Dodatkowo problemem stało się blokowanie widoków z powodu częstego ruchu kolei jednoszynowej. Dlatego zastosowano przezroczysty poliwęglan z grubą warstwą pustej przestrzeni, aby zapewnić skuteczną izolację i ochronę termiczną. W efekcie stworzono przestrzeń bez cieni, wypełnioną subtelnym światłem.

Fundamentalna tymczasowość

Ponieważ poziom podłoża nośnego znajdował się tylko około 1 m poniżej powierzchni, położono na tym poziomie podkład z maty i wykorzystano płytę jako parter. Grunt wykopany pod fundament został usypany do górnego poziomu, aby połączyć piętro mieszkalne z gruntem. Jasna fasada z pełnym otwarciem – przez półprzezroczystość – daje poczucie tymczasowego obiektu i otwiera się na miasto. Tachikawa ANNEX House otoczony głównym budynkiem i innymi domami jednorodzinnymi, ma na celu pokazanie nowego i niesklasyfikowanego krajobrazu miejskiego w sposobie jego użytkowania, skali i tego, jak wyłania się jako architektura.

Lokalizacja: Tachikawa, Tokio, Japonia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy