nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Ten dom nad szwedzkim jeziorem jest inspirowany leśnym otoczeniem

O inspiracji

Firma Dive Architects zaprojektowała dom nad jeziorem, który wraz z upływem czasu ma stopniowo „spajać się z przyrodą” i otaczającym go lasem sosnowym i brzozowym.Dom stoi na działce, która opada w stronę jeziora i znajduje się na północ od Sztokholmu. Budynek został podzielony na dwie części, z których jedna mieści sypialnie, a druga przestrzenie dzienne. Od wschodu znajduje się las, a od zachodu jezioro, więc budynek został zaprojektowany w taki sposób, by najlepiej wykorzystywać nie tylko piękne widoki, ale też światło dzienne.

„Właściciel może cieszyć się porannym słońcem jedząc śniadanie, a wieczorem leżeć w sypialni oglądając zachód słońca nad jeziorem” – wyjaśniają architekci. „W punkcie łączącym dwa elementy stykają się pod niewielkim kątem, które tworzy główne wejście oraz osłonięte miejsce do siedzenia na zewnątrz” – dodają twórcy projektu. „Dzięki temu można też podziwiać różne widoki, patrząc na las lub jezioro”. Inspirując się leśnym otoczeniem, architekci stworzyli drewnianą konstrukcję, która w całości została obita deskami sosnowymi. W niższej części domu ułożone są one poziomo, ale wyżej biegną już pionowo w kierunku dachu. Część dzienna została w dużym stopniu przeszklona od wschodu i zachodu. Przestrzeń tę można otworzyć, by wyjść na narożny taras.

W kuchni pojawia się mniejsze okno wychodzące na wschód i las, dzięki czemu poranne słońce doświetla blat kuchenny oraz centralną wyspę w kuchni. Punktem głównym w otwartej przestrzeni salonu, jadalni i kuchni jest jednak ceglany kominek, który ogrzewa całość w chłodne wieczory.

Po kilku stopniach przechodzi się do nieco podwyższonej części sypialnej, w której doświetlony świetlikami korytarz prowadzi do trzech sypialni dla gości. Na końcu znajduje się natomiast sypialnia główna z dużym oknem wychodzącym na zachód. Pokoje gościnne mają wąskie okna na pełną wysokość pokoju, przez które można podziwiać widoki na jezioro. „Cały projekt tworzy nieskomplikowany i relaksujący dom” – podsumowują architekci z Dive Architects.

Lokalizacja: Szwecja

Tekst: nowoczesna STODOŁA