nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Wanaka Gable House

O inspiracji

Ten nowy dom został zaprojektowany przez firmę Chaney & Norman Architects specjalnie dla starszej pary. Projekt opierał się na zasadach „aging in place”, które zapewniają starszym ludziom „zdolność do życia we własnym domu i społeczności w sposób bezpieczny, niezależny i komfortowy, niezależnie od wieku, dochodów lub poziomu umiejętności”.

Zgodnie z tymi zasadami architekci zaprojektowali dom, który pozwoli właścicielom mieszkać w nim przez lata bezpiecznie, wygodnie i samodzielnie, korzystając jednocześnie z zachwycającej przyrody i otoczenia domu.

Właściciele chcieli mieć dom z tradycyjnymi, dwuspadowymi dachami, więc cały projekt obejmuje różne formy z takim właśnie dachem. Przeszklone ściany szczytowe tworzą ramy dla pięknych widoków na znajdujące się tu góry i jezioro, które można podziwiać zarówno z sypialni, jak i z salonu. Dwuspadowe dachy pozwoliły także stworzyć we wnętrzu wysokie sufity, powiększając przy tym stosunkowo niewielkie przestrzenie.Dom został zorganizowany jako trzy skrzydła z dwuspadowym dachem, co pozwoliło stworzyć różnorodne przestrzenie zewnętrzne, znajdujące się pomiędzy nimi. Miejsca zewnętrzne zorganizowano w taki sposób, by mieszkańcy domu mogli znaleźć na zewnątrz i słońce i cień, będąc jednocześnie chronieni przed dominującym w tej okolicy wiatrem wiejącym z północnego zachodu. Brak progów w przejściach na zewnątrz zapewnia nie tylko wygodę, ale też płynne wizualnie połączenia podłóg wewnętrznych z tarasami. Wszystkie przestrzenie dzienne domu oraz sypialnia główna bezpośrednio łączą się z powierzchniami zewnętrznymi, tworząc silne fizyczne i wizualne połączenia z otaczającym budynek krajobrazem.

Odpowiednia organizacja wnętrza otwiera się na różne przestrzenie wewnętrzne, ponieważ architekci i właściciele uznali, że będzie to miało znaczenie dla rodzinnej atmosfery i wspólnego życia. Niezależnie od tego, czy właściciele będą w łóżku, czy będą relaksowali się w salonie, wciąż będą mieli kontakt z tym co dzieje się w innych częściach wewnętrznych lub zewnętrznych.

Wszystkie okna i przeszklenia domu zostały starannie przemyślane, by wypełnić dom światłem i stworzyć w nim jasną, pogodną atmosferę. Odpowiednie ocieplenie i systemy grzewcze zapewniają komfort przez cały rok. Szerokie przejścia oraz duże drzwi przesuwne pozwolą w przyszłości bezproblemowo przejechać wózkiem, pozwalając na manewrowanie nim także w kuchni i łazience. Dodatkowo pomiędzy garażem a poziomem głównym domu zainstalowano specjalną windę na wózek inwalidzki na wypadek, gdyby właściciele mieli za jakiś czas stać się mniej mobilni.

Lokalizacja: Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA