Light Corridor House

Dom o nazwie „Light Corridor House” to rozbudowa, która jest przykładem architektonicznej podróży przez to, co stare do tego, co nowe.
Na pierwszy rzut oka dom prezentuje się jak znany w Australii dom wiktoriański. Dawna fasada została odnowiona i przywrócono jej uprzedni blask, ponieważ architekci wiele uwagi poświęcili temu, by zachować i podkreślić oryginalne cechy tej nieruchomości.

Kiedy po wejściu do środka przechodzi się typowym wiktoriańskim korytarzem, ma się wrażenie, że rozpoczyna się podróż ze starego do nowego. Ten „tunel” ukrywa też pralnię i główną łazienkę, tworząc płynne przejścia między różnymi przestrzeniami. Wychodząc z ciemności „tunelu” dociera się do nowej, rozbudowanej części, która różni się teksturami i atmosferą. Od razu widać wysoko umieszczone okno, które jest kluczowym elementem tego miejsca. Intymny salon przechodzi w kuchnię i stąd można wyjść bezpośrednio na zewnętrzną werandę , którą otacza zieleń. To miejsce wydaje się być prywatną oazą w miejskim zgiełku dzielnicy Cremorne w Sydney.

Lokalizacja: Cremorne, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne