Na holenderskiej farmie

W typowym rolniczym regionie Holandii stał duży budynek, który pochodził z końca XIX wieku. Właściciel chciał zmodernizować go tak, by stworzyć w nim przytulny dom dla swojej rodziny, ale ze względu na ograniczony budżet i oczekiwany poziom komfortu zdecydowano – po wcześniejszych, obszernych analizach – że lepiej będzie zburzyć duży, stary budynek i zastąpić go jego współczesną interpretacją. W ten sposób można było też dostosować nowy dom do potrzeb farmy, na której stanąć miał dom, a na której hodowane są jelenie. 

Nowy i mniejszy budynek został zaprojektowany i zbudowany jako konstrukcja CLT, czyli system litego drewna. Właściciel chciał mieć duże okna, by móc nie tylko podziwiać otaczającą dom przyrodę, ale także obserwować jelenie.

Dom ma budowę sekwencyjną, a przestrzenie łączą się w sposób podłużny. Powstałe w ten sposób długie „osie” budynku sprawiają, że wnętrze wydaje się być bardziej przestronne, a jednocześnie w każdej chwili można spojrzeć na zwierzęta.

Jak w klasycznym domu na holenderskiej farmie, tak i tutaj dach budynku zrobiony został z glinianych dachówek, ale w tym przypadku przechodzą one z dachu na elewację, która przerywana jest jedynie oknami w trzech różnych rozmiarach. Ściany szczytowe domu są wykończone szkłem i aluminiowymi panelami.

Architekci zdecydowali się na system litego drewna z kilku powodów. W ten sposób nawiązali do tradycyjnych zabudowań rolniczych z odsłoniętą konstrukcją z drewna i obniżyli koszty wykończenia wnętrza. Poza tym, taka konstrukcja gwarantuje krótszy czas budowy, co miało spore znaczenie, ponieważ cały proces miał trwać maksymalnie pół roku.

Ten projekt uważany był za szczególny m.in. dlatego, że miał powstać w granicach ograniczonego budżetu. Właściciele przeznaczyli na w pełni wykończony dom 325 tysięcy euro, a powierzchnia domu to 250 m2. Koszt miał obejmować też wykończenie kuchni i łazienki oraz wykonanie mebli na wymiar. Od wewnątrz drewnianą konstrukcję domu pozostawiono nieosłoniętą, dzięki czemu znacznie okrojono koszty związane z wykończeniem powierzchni. Wszystkie meble robione na wymiar, w tym biurka, ławki, kuchnia, zrobione są z tego samego materiału co drewniana konstrukcja domu, co daje wrażenie wnętrza wykończonego prawie w całości drewnem. Ciepły kolor desek uzupełniono jedynie czarno-białymi detalami.

Surowa prostota tego wnętrza doskonale pasuje do życia na farmie. Pokoje są jasne i przestronne, a powstałe w ten sposób przestrzenie różnią się od starych, ciemnych zakamarków typowych dla dawnego budownictwa w takim stylu.

Lokalizacja: Baarle-Nassau, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne