Nowoczesna przybudówka

Architekci firmy Rever & Drage Architects stworzyli przybudówkę do jednorodzinnego domu w Stavanger w Norwegii, aby dać więcej miejsca powiększającej się rodzinie. Rodzina mieszka w mieście, które w ostatnich dziesięcioleciach stało się mocno przeludnione ze względu na boom gospodarczy związany z rozwojem w tym rejonie przemysłu naftowego. 

Władze budowlane zaakceptowały przebudowę domu, która wykraczała poza jego oryginalne ramy, ale nakazali architektom zadbanie o to, by pomimo nowoczesnego stylu zachować istniejący tu wcześniej budynek w czystej formie, typowej dla tego norweskiego miasteczka.
Koncept na rozbudowę domu wiązał się z odłączeniem nowej przybudówki od starego budynku, ale zakładał umieszczenie go w środku tak, by wydawał się być najważniejszym elementem całego projektu. Pozwoliło to podkreślić istniejący spadek dachu, dodatkowo odróżniając stare i nowe budynki kontrastującymi kolorami.
Duży, nowy element znajduje się po stronie północnej i mieści na górze dwie małe sypialnie. Na parterze znalazło się miejsce na salon, a poniżej powstał pokój kinowy połączony z salą do ćwiczeń. Betonowa ściana najniższego pomieszczenia doświetlona jest od góry spływającym przez świetlik naturalnym światłem. Do sypialni na górze wchodzi się po lekkich, kręconych schodach, które na górze łączą się ze szklaną platformą i schodami prowadzącymi do tarasu na dachu.
Po stronie południowej domu znalazła się druga, znacznie mniejsza przybudówka, w której urządzono łazienkę i główne wejście.
Pomiędzy starym domem, a dużą przybudówką architekci urządzili taras, gdzie ciemną farbę zastąpili jaśniejszą, by miejsce to stało się bardziej przytulne.

Lokalizacja: Stavanger, Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne