Over The Edge, czyli minimalistyczny dom z podwieszoną krawędzią

Grunt pod tym minimalistycznym domem w hrabstwie Kent w Wielkiej Brytanii wydaje się zapadać, ale to celowy zabieg architekta Jonathana Burlowa.

Projekt „Over the Edge” to pierwsze dzieło tego architekta, który dopiero niedawno otworzył swoje studio w pobliżu miasta Folkestone. Nazwa projektu pochodzi od subtelnie uniesionej krawędzi budynku w jednym jego roku. Z niektórych stron zastosowany zabieg jest ledwo zauważalny, ale pod odpowiednim kątem efekt jest bardzo wyraźny. Patrząc z odpowiedniego miejsca wydaje się, że dom unosi się nad ziemią i nie jest w żaden sposób podparty.

– „Grunt pod tą zawieszoną krawędzią opada niżej, sprawiając wrażenie unoszenia się budynku nad ziemią” – przyznaje Burlow.

Jak dodaje architekt, cały projekt zaczął się od małego, jednopoziomowego bungalowu. Klient poprosił Burlowa o znaczne powiększenie domu, tak by można było stworzyć większą kuchnię oraz przestrzeń, która mogłaby funkcjonować jako studio malarskie. Powstała w ten sposób przybudówka powiększa dom z 62 m2 do 97, zmieniając jednocześnie jego plan z prostokątnego na plan w kształcie litery „L”.

Podłogę w przybudówce tworzy podstawa z polerowanego betonu, która przechodzi na zewnątrz tworząc proste patio. Cały projekt wzorowany jest na budynkach do magazynowania ziarna, jakie powstawały w tej części Anglii w XVIII wieku. Podłoga takich magazynów była unoszona nad ziemią, by chronić ziarno przed szkodnikami i ewentualnym zalaniem.

– „Powszechnie budynki na ziarno były osobnymi konstrukcjami od głównej części domu i stawiane były na kamieniach” – wyjaśnia Burlow. – „Przybudówka wzmacnia taki sposób myślenia, unosząc kuchnię nad ziemią.”

Architekt zdecydował się zastosować na elewacji duńską cegłę, która ma niezwykle długie proporcje i tym samym podkreśla efekt uniesienia domu. W tym przypadku nie jest ona jednak układana w sposób tradycyjny na zakładkę, ale jedna nad drugą, co stanowi subtelne nawiązanie do worków z ziarnem, które również układano jeden na drugim.

Wewnątrz pojawia się czarna kuchnia, która stanowi kontrast do bladych odcieni ścian zewnętrznych i wewnętrznych. Duże szklane drzwi, które można otworzyć na różne sposoby, wypełniają przestrzeń naturalnym światłem, a drzwi lustrzane kryją za sobą przestrzeń bardziej użytkową. Przeszklona ściana budynku jest wizualnym przełamaniem między starą i nową częścią domu. Za kuchnią znajduje się hall wejściowy i łazienka, podczas gdy salon i dwie sypialnie znajdują się w dalszej części domu.

Lokalizacja: Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne