Koncept projektowy „Pyeongdae Panorama” miał stworzyć harmonię z sąsiedztwem

Pyeongdaeri to wioska na Jeju, największej wyspie Korei Południowej. Kiedyś to miejsce znane było jako „Baengdui”, co oznacza dzikie pole z kamieniami i trawą. To miejsce – ze swymi tradycyjnymi, kamiennymi domami i chatami budowanymi w ścisłych skupiskach w pięknej, nadmorskiej scenerii – doskonale oddaje ducha dawnej Jeju.

Ostatnio w tej okolicy zaczęło osiedlać się więcej przyjezdnych, a stare, wiejski domy zamieniane są w sklepy, kafejki, warsztaty i pensjonaty. Nowi mieszkańcy mają dobry wpływ na wioskę, w której gospodarka zaczyna na nowo budzić się do życia. Wielu przybyszów stara się też zachować wiejski charakter całej społeczności. Przykładem takich działań jest właśnie projekt o nazwie „Pyeongdae Panorama” opracowany przez firmę Z_Lab.

Lokalizacja

Właściciele tego domu to nowi przybysze do wioski. To tzw. pokolenie „pół-emerytów”, którzy chcą w przyszłości rozpocząć nowe życie na wyspie Jeju. Poprosili więc architektów o wybudowanie domu-pensjonatu, w którym goście będą mogli cieszyć się swą prywatnością, zatrzymując się w jednorodzinnym domu.

Działka budowlana znajduje się na środku dużego terenu, który kiedyś wykorzystywany był rolniczo. Architekci musieli więc wziąć pod uwagę sąsiednie działki i domy. Aby zapewnić wszystkim prywatność, zrezygnowali z bocznych okien, zachowując też odpowiedni dystans do sąsiadów. Od strony oceanu dom jednak mocno otwarto przeszkleniami, dzięki czemu piękne, panoramiczne widoki stały się częścią wnętrza.

Idea projektu

Koncept projektowy „Pyeongdae Panorama” miał stworzyć harmonię z sąsiedztwem, dzięki zastosowaniu solidnych cegieł i lokalnego kamienia, czyniąc je motywem przewodnim. Budynek o powierzchni 125 m² ma kształt dwóch kamiennych płyt, które ułożono jedna na drugiej, tworząc jednocześnie duże, panoramiczne okno, przez które goście mogą podziwiać widok na ocean. W domu powstały tylko dwa apartamenty dla gości, by właściciele mogli łatwo samodzielnie nimi zarządzać. Powstało też specjalne pomieszczenie do obsługi gości o powierzchni 10 m², gdzie mieści się pralnia oraz magazyn na środki do sprzątania.

Każdy z apartamentów gościnnych – „Ocean Panorama” i „Garden Panorama” – ma swój motyw przewodni. Aby goście mogli cieszyć się prywatnością i jednocześnie podziwiać widoki, pokoje zaprojektowano w kształcie litery „L”. Każdy apartament pomieści do 4 gości i może być wykorzystywany osobno, ale jest też możliwość połączenia ich w całość, by większa rodzina czy przyjaciele mogli korzystać z dwóch apartamentów wspólnie. Pensjonat ma osobne miejsce na grilla oraz prywatne, zewnętrzne jacuzzi. Apartament „Ocean Panorama” jest bardziej otwarty i przestronny, dzięki wysokim sufitom i panoramicznym oknom w salonie. Z kolei „Garden Panorama” to konstrukcja częściowo schowana w ziemię, ale ma prywatny taras połączony z ogrodem.

Cały projekt opracowano tak, by w przyszłości właściciele mogli zamieszkać w domu na stałe. Jego istotna cecha to elastyczność oraz możliwość powiększenia, jeśli pojawi się taka potrzeba.

Lokalizacja: Korea Południowa
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne