Rozbudowa gospodarstwa o betonowe formy

Rozbudowa gospodarstwa o betonowe formy

Portugalscy architekci Filipe Pina i David Bilo rozbudowali dom wiejski Casa NaMora w Guarda w Portugalii, dodając dwie dwuspadowe bryły z betonu o stonowanych wnętrzach.

Zlokalizowany w obszarze znanym jako Mora u podnóża pasma górskiego Serra da Estrela, projekt ten aktualizuje oryginalny dom wiejski z granitu, który był używany od połowy XX wieku.

Rozbudowa Casa NaMora składa się z dwóch przecinających się betonowych brył, które schodzą w dół terenu.

Dobudowy te uwolniły przestrzeń w istniejącym budynku gospodarczym, umożliwiając wykorzystanie go na magazyny oraz zaplecze techniczno-sanitarne do prowadzenia okolicznego gospodarstwa.

„W naturalny sposób utworzono dwie nowe konstrukcje z betonu i wszczepiono je w istniejący taras, ściśle związany z granitowym budynkiem. Pozwoliło to na płynne połączenie z domem z kamienia” – wyjaśniają architekci.

Na zewnątrz dobudówki użyto płytek z betonu architektonicznego. Betonowy taras łączy nowy i stary budynek. Podczas gdy z tyłu znajduje się patio przy basenie i ogród, do którego prowadzi w pełni przeszklony szczyt w części dziennej.

„NaMora”oznacz „flirt” lub „randkę” – wyjaśniają architekci. „Tak więc w miejscu nazwanym Mora bryły betonu tworzące nową część domu formalnie „flirtują” z istniejącą granitową bryłą, w całkowitej harmonii z otoczeniem.”

We wnętrzu odsłonięte betonowe sufity, ściany pomalowane na biało, meble z jasnego drewna i białe zasłony pomagają stworzyć stonowaną estetykę.

Pod odsłoniętym betonowym sufitem salonu na otwartym planie podwieszany kominek wyznacza część wypoczynkową. Antresola z czarną metalową balustradą nad kuchnią, aby wychodzić na patio.

Łazienki w Casa NaMora wykończono niebieskimi kafelkami i czarnym kamieniem. Okna wychodzą na małe dziedzińce wycięte z betonowych brył i wykończone roślinami.

„Wewnątrz szukaliśmy neutralności wynikającej z prostoty i czystości materiałów oraz iluzji braku szczegółów” – wyjaśniają architekci.

„Idea wnętrza przekłada się na otwieranie się na pejzaże, ramy i strategicznie rozmieszczone dziedzińce”.

Lokalizacja: Guarda, Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne