Studio artystyczne w Australii

Ten projekt obejmował budowę studia na podwórku za domem na przedmieściach Thornbury w Melbourne w Australii. W tym przypadku architekci ściśle współpracowali z firmą Phillip Johnson Landscaping, zajmującą się kształtowaniem krajobrazu.

Właścicielom chodziło o stworzenie pięknej, kreatywnej przestrzeni, w której mogliby malować i rzeźbić. Zadanie nie było łatwe, ponieważ miejsce miało zachęcać ich do artystycznych eksperymentów i budzić kreatywność.

Budynek studia został osadzony w szczegółowo zaplanowanym ogrodzie, który obejmuje też naturalny basen, niewymagający chlorowania. Przez działkę przepływa bowiem strumień z wodospadem, który został wykorzystany jako rekreacyjna przestrzeń dla dzieci.

Materiały wybrane na część zewnętrzną projektu są całkowicie naturalne i zdominowane przez drewno, które z czasem będzie nabierać szarych odcieni, dopasowując się do drzew, wody i skał, które naturalnie występują w ogrodzie. Wewnątrz studia wykorzystano drewno oraz sklejkę. Ściany i sufity stanowią tu nie tylko przestrzeń do prezentacji prac artystycznych, ale też zamazują tradycyjne granice między podłogami, ścianami i sufitami. W ten sposób właściciele i architekci chcieli sprawić, by przestrzeń wyróżniała się od klasycznej przestrzeni mieszkalnej. W rezultacie pomieszczenia są unikatowe i nieco „rzeźbiarskie”, ale wciąż ciepłe i przytulne. Wnętrza zostały zaprojektowane tak, by były jasne, ale nie oświetlone bezpośrednio, dzięki czemu są idealne do malowania i rzeźbienia.

Dach studia wykorzystano do ogrzewania wody w basenie w okresie chłodniejszym. Woda z dachu spływa bowiem do basenu w dekoracyjny sposób, uzupełniając tę, która wyparowała. Na wypadek nadmiernej ilości wody, basen połączono specjalnym przepływem z naturalnym strumykiem, który płynie przez ogród, dzieląc krajobraz na różne przestrzenie.

Lokalizacja: Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne